Fudbal

"Borac, to je ljubav moja"- postavka u Muzeju sporta

"Borac, to je ljubav moja"- postavka u Muzeju sporta
Foto: N.N. | "Borac, to je ljubav moja"- postavka u Muzeju sporta Muzej sporta u Banjaluci četvrti je put u ma

Muzej sporta u Banjaluci četvrti je put u manje od godinu dana od svog otvaranja priredio postavku koja će na radost ljubiteljima sporta ali i FK Borac biti interesantna i zanimljiva svim generacijama.

Fudbalski Klub Borac, 4. jula obilježio je 95. godina postojanja u godini koja je od izuzetnog značaja za njih po sportskim uspjesima koji će ostati zabilježeni u istoriji Borca, Banjaluke, ali i Muzeja sporta. Sve ovo bio je povod da postavka u Muzeju bude u znaku fudbala i fudbalera Borca a trofeji , medalje, dresovi i rekviziti iz istorije kluba, budu dostupni javnosti. Postavka koja će za posjetioce biti otvorena u narednim danima pripremana je oko dva i po mjeseca, a u realizacij iste učestvovali su kolekcionari Borčevih suvenira, bivši igrači kluba, kao i FK Borac koji je ustupio sve trofeje, značajne dresove igrača, te mnogobrojne rekvizite.

Na izložbi u čast FK Borac naći će mnogi zanimljivi detalji iz bogate istorije kluba. Najstariji trofej koji datira još iz 1928. osvojen je u Sarajevu dvije godine nakon osnivanja kluba. Borac se u svojoj istoriji diči sa još dva fudbalska bisera: Kupom maršala Tita i Mitropa kupom koji će biti izloženi u Muzeju. Dok će pehar šampiona države 2020. biti donesen na otvaranje nove Muzejske postavke.

Svoje mjesto u Muzeju dobili su i navijači kluba "vulturesi – lešinari" koji takođe imaju bogatu riznicu uspomena, ali i rekvizita iz raznih perioda. Novina je i memorijalni korner posvećen preminulim Borčevcima.

Istorija kluba pamti i svojevrsnu peticiju iz 1973. godine koju su upravo "vulturesi" pokrenuli kako bi na golu svog omiljenog kluba zadržali tadašnjeg golmana Maria Jantoljaka, koji je kasnije uvršten u idealan tim svih vremena FK Borac. Njegovi rekviziti krase Muzej baš kao replika dresa jednog od najboljih fudbalera Borca svih vremena Tome Kneza koji je prvi igrač "crveno-plavih" koji je nastupio za državnu selekciju. Knez je 1960. u Rimu ponio zlatnu olimpijsku medalju kao prvi Banjalučanin koji se okitio istom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije