Fudbal

Borčeva trojka Vranješ, Zakarić i Lukić najubojitiji trio

Borčeva trojka Vranješ, Zakarić i Lukić najubojitiji trio
Foto: Instagram/fkboracbanjaluka | Borčeva trojka Vranješ, Zakarić i Lukić najubojitiji trio

Fudbaleri Borca Stojan Vranješ, Goran Zakarić i Jovo Lukić čine ubjedljivo najubojitiji trio nedavno završene M:tel Premijer lige BiH. Njih trojica su postigla čak 35 golova u sezoni za nama od ukupno 59 pogodaka "crveno-plavih", koji su bili najefikasniji tim sezone.

Borac je sezonu završio osvajanjem titule prvaka BiH, a do nje je došao kao najefikasniji tim u ligi. U četi trenera Marka Maksimovića istakla su se pomenuta tri igrača, koja su postigla skoro 60 odsto golova svog tima.

Najefikasniji je bio Vranješ s 15 golova, a pratili su ga Zakarić s 12 i Lukić sa osam. Treba istaći i to da se mladi napadač povrijedio tokom priprema u Antaliji i nije odigrao drugi dio sezone, a da je igrao, sigurno se ne bi zaustavio na osam golova, jer je jesenji dio šampionata odigrao u sjajnoj formi.

Najbliža pomenutom triju je bila trojka Zrinjskog, koju čine Nemanja Bilbija, Miloš Filipović i Josip Ivančić, i oni su mreže protivnika tresli 27 puta, a tu su još fudbaleri Veleža Obren Cvijanović, Fejsal Mulić i Samir Radovac, te tri Sarajeva Benjamin Tatar, Matijas Fanimo i Amar Rahmanović, koji su postigli po 26 pogodaka. Trio Veleža i Sarajeva bi sigurno imao bolji skor, ali su Mulić, Tatar i Rahmanović napustili klubove na polusezoni i otišli u inostranstvo.

Na 198 utakmica ove sezone vidjeli smo 470 golova, što je nešto manje od 2,4 pogotka po meču. Najbolji strijelac prvenstva bio je Nemanja Bilbija, fudbaler Zrinjskog (17), dok je najbolji asistent bio Almedin Ziljkić, igrač Banjalučana (11). Bilbija je ujedno i igrač koji je ove sezone izveo najviše penala, i to sedam, od čega je šest realizovao.

Jedan od igrača koji je obilježio sezonu za nama je i mladi golman Sarajeva Vladan Kovačević, koji je odigrao 29 utakmica ove sezone u M:tel Premijer ligi BiH i u 13 nije primio pogodak. Po tome je najbolji golman u prošloj sezoni, a njegov tim primio je najmanje golova u prvenstvu - 24. Njegova ekipa može da se pohvali i tim da je imala najmlađeg fudbalera koji je ove sezone zaigrao u Premijer ligi. Naime, Faruk Hodžić je protiv Krupe ušao u igru u 82. minutu meča i u tom trenutku je imao 16 godina 11 mjeseci i 29 dana.

Niti jedan igrač prošle sezone nije proveo svih 2.970 minuta u igri, a najbliži tome bio je fudbaler Zrinjskog Slobodan Jakovljević, koji je odigrao punih 30 utakmica, tačnije 2.700 minuta i nije igrao jedino protiv Olimpika, Borca i Slobode.

Iako nije uspjelo da odbrani titulu prvaka BiH, Sarajevo može da se pohvali da je imalo najduži niz pobjeda u sezoni za nama. "Bordo tim" je u jednom trenutku u prvom dijelu sezone vezao čak osam pobjeda, a u isto vrijeme je imao i seriju od 20 utakmica bez poraza.

Ipak, u ovom segmentu dijeli prvo mjesto sa Veležom, koji je sjajnom serijom bez poraza došao do trećeg mjesta na tabeli i plasmana na međunarodnu scenu. S druge strane, najdužu negativnu seriju imao je Željezničar, koji se u potpunosti raspao u proljećnom dijelu sezone i od drugog mjesta na polusezoni završio tek na sedmom mjestu sa 23 boda manje od prvaka Borca. "Plavi" su vezali čak 15 utakmica bez pobjede i tu seriju su prekinuli u posljednjem kolu protiv Krupe, što im je i jedini trijumf ovog proljeća.

Ovu sezonu ćemo pamtiti po nešto manjem broju kartona nego što smo to navikli prethodnih sezona. Naime, sudije su pokazale 888 žutih kartona, što je 4,48 po utakmici.

U isto vrijeme je viđeno i 46 crvenih kartona. Kada su pojedinačno klubovi u pitanju, Tuzla siti i Sarajevo imali su najviše žutih kartona - 86, dok je Mladost Doboj Kakanj imala najviše crvenih kartona - devet.

Nakon što je podvučena crta na kraju sezone, Borac je novi prvak BiH, Sarajevu je pripao trofej u Kupu BiH i osim ova dva tima na međunarodnoj sceni BiH će predstavljati još Velež i Široki Brijeg.

46 crvenih kartona ukupno u sezoni

888 žutih kartona ukupno na 198 utakmica

470 golova ukupno postignuto ove sezone u 198 utakmica M:tel Premijer lige BiH

Borčevi golovi

Desnom nogom 18

Lijevom nogom 16

Glavom 10

Penal 7

Najbolji strijelac

Nemanja Bilbija

Najbolji asistent

Almedin Ziljkić 11

2.700 minuta u igri prošle sezone proveo Slobodan Jakovljević i po tome je na prvom mjestu

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije