Fudbal

Brazil i "elf" za finale

Brazil i "elf" za finale
Brazil i "elf" za finale

Koliko kompjuterska tehnologija napreduje iz godine u godinu, pokazala je i aplikacija "Cortana'' kompanije "Microsoft" koja je dala zavidne rezultate na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, pošto je pogodila sve učesnike četvrtfinala.

Nije lako predviđati rezultate posebno na ovom prvenstvu gdje smo vidjeli dosta iznenađujućih rezultata, a plasman među osam najboljih obezbijedile su četiri reprezentacije iz Evrope, tri iz Južne Amerike i jedna selekcije iz Srednje Amerike.

Virtuelni asistent na telefonima sa operativnim sistemom Windows ima stoodstotni učinak u pogađanju ishoda mečeva sa Svjetskog prvenstva, od kako je u eliminacionoj fazi započeo eksperiment. "Cortana" je, između ostalih, predvidjela i poraz SAD od Belgije.

Predikcije se vrše uz pomoć mini-aplikacije "Bing Predictions Engine", koja proračune bazira na prethodnim rezultatima timova kao i brojnim drugim faktorima poput vremenskih uslova, stanja terena i prednosti domaćeg terena.

Ova aplikacija može dobro da dođe kladioničarima koji žele da zarade na Mundijalu i mnogi će poslije ovih pogodaka sigurno zatražiti pomoć prije odlaska u kladionicu. "Cortana" je već iznijela i prve prognoze i četvrtfinalnih mečeva u kojima se sastaju Brazil - Kolumbija i Francuska - Njemačka. Ova aplikacija kaže da će se među četiri najbolje ekipe svijeta plasirati Brazil i Njemačka, dok se još  čeka prognoza mečeva Argentina - Belgija i Kostarika - Holandija. Susreti četvrtfinala igraju se u petak i subotu nakon čega slijede dva dana pauze prije polufinalnih mečeva. Finale Svjetskog prvenstva u Brazilu zakazano je za 13. jula, dok se dan ranije igra meč sa treće mjesto.

Bogati ili siromašni

Od svih učesnika četvrtfinala najveći bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika ima Holandija, koja je na 12. mjestu na listi MMF-a iz 2013. godine. Na petnaestoj poziciji je Njemačka, Belgija zauzima 20. mjesto, a tri mjesta niže je Francuska. Među 50 nema nijednog četvrtfinaliste van Evrope. Argentina je na 55. mjestu, na 76. je Kostarika, tri mjesta niže je Brazil, a Kolumbija je po tom kriterijumu 85. na svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije