Fudbal

Brazilac Elkeson postaje kineski reprezentativac

Brazilac Elkeson postaje kineski reprezentativac
Foto: Twitter | Brazilac Elkeson postaje kineski reprezentativac

Tridesetogodišnji brazilski fudbaler Elkeson, koji već šest godina igra u kineskoj Super ligi, postaće reprezentativac Kine, za čiju je izabranu vrstu prijavljen kod Azijskog fudbalskog saveza u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022.

Elkeson je u kinesku fudbalsku ligu stigao 2013. godine i tri godine zaredom predvodio Guančou Evergrande do tri uzastopna naslova prvaka (2013. - 2015.) te dva trijumfa u azijskoj Ligi šampiona (2013. i 2015.). U svoje prve dvije sezone bio je najbolji strijelac kineskog prvenstva. Od 2016. je prešao u Šangaj SIPG i tamo 2018. osvojio naslov prvaka, da bi se ove godine vratio u Guančou Evergrande.

Nekadašnji trener ovog kluba, a sadašnji kineski selektor Italijan Marselo Lipi uvrstio je Elkesona na popis kandidata za kvalifikacijske utakmice za SP 2022. u Kataru i na taj su način potvrđene višesedmične glasine o tome kako je Brazilac dobio kinesko državljanstvo, prenosi Hina. 

Ovim ustupkom kineske vlasti su željele povećati šanse svojoj reprezentaciji za plasman na završni turnir Svjetskog prvenstva na kojem su kineski fudbaleri učestvovali samo jednom, 2002. godine kad su domaćini bili Japan i Južna Koreja. Kina je tada takmičenje u skupini završila s tri poraza od Brazila, Turske i Kostarike i gol-razlikom 0-9.

Elkeson je prvi fudbaler koji će zaigrati za kinesku reprezentaciju, a da nema nikakve rodbinske veze s najmnogoljudnijom zemljom svijeta. Marsello Lipi je prije nešto više od dva mjeseca u prijateljskom dvoboju s Filipinima isprobao Nika Dženarisa, igrača koji je rođen u Engleskoj, a majka mu je Kineskinja. Dženaris je tako postao prvi nfudbaler koji je zaigrao za kinesku reprezentaciju, a da nije rođen u Kini. U dvoboju protiv Filipina odigrao je 55 minuta, a nastupio je pod imenom Li Ke.

Kina će u drugoj fazi azijski kvalifikacija za SP 2022. biti u skupini sa Sirijom, Filipinima, Maldivima i Guamom. Pobjednici svake od osam skupina te četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije izboriće mjesto u posljednjoj kvalifikacijskoj fazi, gdje će se 12 reprezentacija boriti za četiri zajamčena mjesta na finalnom turniru SP- a u Kataru.

Kina će prvu utakmicu u drugoj fazi kvalifikacija odigrati 10. septembra na Maldivima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije