Fudbal

Čeferin: Svi će morati da ugoste Kosovo

Čeferin: Svi će morati da ugoste Kosovo
Foto: Tanjug/AP | Čeferin: Svi će morati da ugoste Kosovo

Predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin je u Bakuu izjavio da će sve države članice UEFA morati da ugoste reprezentaciju samoproglašene države Kosovo.

On je naveo da će fudbalski savez koji jednostrano predstavlja teritoriju Kosova i Metohije morati da bude priman sa svim svojim obilježjima.

U suprotnom, kako je naveo, moguće su posljedice.

"Naša pravila nalažu svim timovima da moraju da prihvate da igraju protiv reprezentacije ili klubova sa Kosova, ako žrijebom tako bude određeno, kako na njihovoj teritoriji, tako i na teritoriji Kosova", rekao je Čeferin.

Ovakva odluka bi trebalo da se odnosi na pojedine države koje nisu priznale državnost samoproglašene države.

Ipak, kako prenose mediji, novo pravilo nije posebno odredilo šta će se dogoditi ukoliko se Kosovo bude plasiralo na Evropsko prvenstvo 2020. godine, koje će se, između ostalih, igrati i u Španiji, koja ne priznaje "državu Kosovo".

Takođe, države domaćini tog takmičenja će biti i Azerbejdžan, Rumunija i Rusija, koje imaju stav istovetan španskom.

Španija je izdvojena iz te grupe pošto je apostrofirana kao uzrok za takvu odluku, pošto je odbila da ugosti kosovsku reprezentaciju za igrače mlađe od 17 godina u februaru ove godine, zbog čega su mečevi cijele kvalifikacione grupe iz Španije "preseljeni" u blizinu Niona, gde se nalazi sjedište UEFA.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije