Fudbal

Čeferin otvorio Kuću fudbala BiH

Čeferin otvorio Kuću fudbala BiH
Foto: Nedžad Uglješa | Čeferin otvorio Kuću fudbala BiH

Predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA) Aleksander Čeferin i predsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH Elvedin Begić otvorili su danas u Sarajevu novu zgradu administrativnog centra N/FS BiH.

"Privilegija mi je da sam ovdje sa vama i drago mi je što će BiH biti bogatija za jedan sportski objekata kojim je ispunjen je važan cilj. Svijet se ovih dana divi rezultatima vaših fudbalera i to je veliki uspjeh. Cijeli svijet se divi igračima poput Edina Džeke koji daje golove iz šale, i Miralema Pjanića kojem se Ronaldo sklanja za izvođenje slobodnih udaraca. Malo koji Savez je imao težu situaciju od N/FS BiH, ali ste uhvatili korak sa elitom. Zasluge idu igračima i trenerima, a uspjeh nije stigao preko noći. BiH je jedan od lidera u Evropi po organizaciji mladih turnira. Imate talanat i perspektivu ali imate lošu infrastrukturu", kazao je Čeferin.

Svečanosti otvaranja nove kuće bh. fudbala koja se nalazi u općini Novi Grad prisustvovali su predstavnici FIFA i UEFA, kao i vodeći ljudi iz regiona. Tako je delegaciju Fudbalskog saveza Srbije predvodio predsjednik Slaviša Kokeza, a Crne Gore legendarni Dejan Savićević. Ispred Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) pojavio se izvršni direktor Damir Vrbanović, a bili su prisutni i predstavnici saveza Slovenije, Makedonije, Albanije i Kosova.

"Drago mi je da sam ovdje, došlo je puno prijatelja N/FS BiH i drago mi je da je Savez napravio jednu ovakvu zgradu", rekao je Dejan Savićević koji je dao i komentar na Ligu nacija.

"Liga je opravdala očekivanja i imam pozitivno mišljenje o njoj. Drago mi je zbog BiH i Srbije koji su prvi i koji kroz ovo takmičenja imaju šansu da prođu dalje. Žao mi je što ostale selekcije iz regionu nisu postigle ovakav uspjeh. Nama predstoji da kroz kvalifikacije da pokušamo da se domognemo velikog takmičenja", rekao je.

Novo sjedište N/FS BiH je moderna zgrada koja zadovoljava sve kriterije po standardima UEFA i FIFA. 

Kompletan projekt koštao je oko 10 miliona maraka, a zgrada je koštala je 6,5 miliona dok je u njenu rekonstrukciju uloženo oko 3,5 miliona KM. N/FS BiH novac je za ovu namjenu dobio devet miliona KM od UEFA, devet miliona i milion KM od FIFA. Radi se sredstvima iz namjenskih fondova UEFA i FIFA za kupovine zgrada nacionalnih saveza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije