Fudbal

Čelsi prvi tim koji je osvojio Ligu Evrope bez poraza

Čelsi prvi tim koji je osvojio Ligu Evrope bez poraza
Foto: Tanjug/AP | Čelsi prvi tim koji je osvojio Ligu Evrope bez poraza

Londonski Čelsi sinoć je u finalu UEFA Lige Evrope savladao gradskog rivala Arsenala i postao prvi šampion koji je to takmičenje okončao bez ijednog poraza.

Na Olimpijskom stadionu u Bakuu Čelsi je slavio pobjedu, rezultatom 4:1, te okitio se drugom titulom Lige Evrope. Prvi trofej pod tim nazivom "plavci" su osvojili 2013. godine.

Tim sa "Stamford Bridgea" je takmičenje u grupi "L" završio sa uvjerljivih 16 bodova sakupljenih u duelima protiv PAOK-a, Mol Vidija i BATE Borisov. Pobjedama u oba meča Čelsi je u daljim fazama takmičenja eliminisao Malmo, Dinama iz Kijeva i Slaviju iz Praga.

Najteži duel Čelsi je igrao u polufinalu protiv Ajntrahta iz Frankfurta. Oba meča su završena remijem, a londonski "plavci" su prolaz u finale izborili boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Čelsi je tako bez poraza osvojio Ligu Evrope i pridružio se Mančester junajtedu koji je prije 11 godina Ligu šamipona osvojio bez poraza.

U svom devetom finalu Čelsi je sinoć osvojio ukupno šesti trofej na evropskoj klupskoj sceni, po čemu se takođe izjednačio s Mančester junajtedom. Bolji od njih je samo Liverpul koji u vitrinama ima 11 evropskih pehara, a u subotu će se boriti i za 12.

Čelsi je ove sezone u Ligi Evrope bio najbolji po skoro svim statističkim pokazateljima, uključujući i postignutih 36 golova.

Španski veznjak u dresu Čelsija Pedro sinoć je kompletirao vlastitu kolekciju i postao jedini igrač koji je osvojio sva važna međunarodna fudbalska takmičenja. On je u karijeri osvajao Ligu šampiona, Svjetsko prvenstvo, Evropsko prvenstvo, Superkup, Svjetsko klupsko prvenstvo i Ligu Evrope.

Osvajao je Pedro i nacionalna prvenstva u Engleskoj i Španiji, a među rijetkim je fudbalerima koji su postizali golove u finalima Lige šampiona i Lige Evrope.

Francuz Olivier Žiru je sa 11 postignutig golova bio najbolji strijelac Lige Evrope. Čelzijev napadač se tako izjednačio s legendarnim Alanom Širerom koji je rekorder po broju postignutih golova za neki engleski tim u evropskim takmičenjima. Širer je to učinio prije 14 godina u dresu Njukasla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije