Fudbal

Cijene ulaznica za BiH - Grčka vrtoglavo rastu, policija lovi tapkaroše

Cijene ulaznica za BiH - Grčka vrtoglavo rastu, policija lovi tapkaroše
Cijene ulaznica za BiH - Grčka vrtoglavo rastu, policija lovi tapkaroše

Nakon što su u kratkom roku rasprodane, ulaznice za utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između fudbalera BiH i Grčke, pojavile su se na crnom tržištu po višestruko višim cijenama, a iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničkodobojskog kantona najavili su da će preduzeti mjere kako bi spriječili nelegalnu prodaju.

Cijene ulaznica kreću se od 80 do 120 KM

Ulaznice koje su redovno prodavane po cijeni od 20, 30 i 40 KM, sada koštaju 80, 100 i 120 KM na crnom tržištu, a kako se utakmica koja će biti odigrana 9. juna na "Bilinom polju" u Zenici bude bližila, vrijednost karata će rasti. 

"Kada su u pitanju utakmice reprezentacije BiH u Zenici, naše aktivnosti uvijek idu u dva pravca. Prvi je da radimo na pronalasku ako se eventualno pojave krivotvorene ulaznice. One se u tom slučaju oduzimaju, slučaj se dokumentuje kao krivično djelo, a lice prijavljuje Tužilaštvu. Kada je riječ o prodaji ulaznica na crno, mi smo i u proteklom periodu takođe radili na prevenciji tih pojava. Oduzimane su ulaznice od lica koja ih prodaju po znatno višim cijenama, a protiv tih lica se takođe preduzimaju zakonom predviđene radnje", kazale je Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK.

Ona ističe da je nemoguće u potpunosti stati na kraj ovoj pojavi. 

"Moramo shvatiti da se nelegalna prodaja ne vrši samo na ulici i na dan same utakmice. To se radi i na internetu i na druge načine. Međutim, policija će i ovoga puta poduzeti opsežnu akciju s ciljem sprečavanja nelegalne prodaje na javnom mjestu po višim cijenama. Naravno, uvijek postoji mogućnost da neko prodaje ulaznicu iz opravdanih razloga, jer se, recimo, neko razbolio pa ne može ići na utakmicu. Svaki slučaj se ispituje individualno, koje su okolnosti, ali slučajeve da neko prodaje veći broj ulaznica po znatno višim cijenama ćemo nastojati svesti na minimum i spriječiti", istakla je Ahmićeva. 

Policija će dodatne mjere preduzeti i zbog najavljenog dolaska gostujućih navijača. Nakon tenzija u prvom meču igranom u Pireju (1:1) izazvanih neprimjerenim ponašanjem i isticanjem uvredljivih transparenata od strane domaćih navijača, revanš će biti proglašen utakmicom visokog rizika. Iz policije poručuju da su spremni spriječiti bilo kakve ispade i ugrožavanje sigurnosti svih aktera sportskog događaja.

"U svim slučajevima kada dolaze gostujući navijači, policija poduzima posebne mjere. Ta grupacija biće pod našim posebnim i stalnim nadzorom. Ne samo na dan utakmice, nego tokom boravka u BiH kako bi se spriječio bilo kakav ispad ili ugrožavanje bilo čije sigurnosti", zaključila je Ahmićeva.

Meč BiH - Grčka mogao bi biti jedan od odlučujućih u Grupi H s obzirom na to da će to biti direktni duel pretendenata za odlazak na Mundijal. Poslije pet odigranih kola Belgija je prva u grupi sa 13 bodova, ima dva više od Grčke i tri u odnosu na BiH.

  • 10.580 ulaznica je štampano, od čega je u prodaji bilo 5.465, a preostale su u prodaji putem rezervacija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije