Fudbal

Crvena zvezda prije 27 godina bila na vrhu svijeta

Crvena zvezda prije 27 godina bila na vrhu svijeta
Foto: FK Crvena zvezda | Crvena zvezda prije 27 godina bila na vrhu svijeta

Na današnji dan, pre 27 godina, Crvena zvezda se popela na vrh svijeta i osvojila Interkontinentalni kup u Tokiju pobjedom nad čileanskom ekipom Kolo Kolo (3:0), što je najveći uspjeh u istoriji jugoslovenskog i srpskog fudbala.

Pred 60.000 gledalaca na Nacionalnom stadionu u Tokiju Zvezdi je trijumf protiv šampiona Južne Amerike donio Vladimir Jugović (dva gola) i Darko Pančev, bez obzira što je od 43. minuta igrala sa igračem manje zbog isključenja Dejana Savićevića.

Crveno-bijeli su uradili ono što nijedan rugi tim iz istočne Evrope nije - peharu Kupa šampiona iz Barija u istoj godini pridodali su i titulu prvaka svijeta.

Ni ratno stanje u zemlji, ni odlazak dobrog dijela šampionskog sastava (Prosinečki, Stojanović, Binić...), ni nesuglasice sa upravom oko premija za pobjedu, nisu omele fudbalere Crvene zvezde da se izdignu iznad situacije i ispišu nove stranice istorije.

"Bili smo svi kao jedan, ne smemo da zaboravimo građanski rat i krvavi sukob i da smo u takvim okolnostima odoleli svim pritiscima. Posle toliko godina i sa ove ta. ke, sve to mnogo mirnije gledam", pričao je trener tadašnje ekipe Vladica Popović.

Zvezdin tim iz Tokija: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije