Fudbal

DSC centar osnovao školu fudbala, djevojke i mladići u istoj ekipi

DSC centar osnovao školu fudbala, djevojke i mladići u istoj ekipi
Foto: N.N. | Daun sindrom centar osnovao školu fudbala, djevojke i mladići u istoj ekipi

BANJALUKA - Mješovita škola fudbala za djevojke i mladiće sa Daunovim sindromom počela je sa radom juče, a pripreme za utakmice koje su već zakazane održavaće se na pomoćnom stadionu FK Borac.

Daun sindrom centar (DSC) je prethodno osnovao školu fudbala za mladiće, a nakon toga i za djevojke, ali su odlučili da, s obzirom na to da ove mlade osobe najbolje funkcionišu kada su zajedno, osnuju i zajednički tim.

Zoran Jelić, direktor Daun sindrom centra, kaže da kod ovih mladih osoba ne postoji diskriminacija te da najbolje rade u timu.

"Do sada nije postojala mješovita škola fudbala u praksi, ali je bilo vrlo bitno da je osnujemo, upravo zbog toga što se osobe sa ovim sindromom najbolje međusobno razumiju", rekao je Jelić.

Kako kaže, kod njih ne postoji diskriminacija, ni prema polu, ni prema rasi, niti jedan drugi vid diskriminacije.

"Čim se rode, osobe sa Daunovim sindromom osjećaju samo ljubav, što nije slučaj sa drugim osobama. Mi od njih treba da učimo kako da se ponašamo jedni prema drugima", naglašava Jelić.

On navodi da zbog trenutne epidemiološke situacije nisu u mogućnosti da idu na utakmice odvojeno, kao muški i ženski tim, te da zbog toga idu zajedno.

"Zakazali smo utakmicu 19. marta sa Medicinskim fakultetom iz Foče, gdje će naš tim igrati sa studentima defektologije", kazao je Jelić.

Oni će tom prilikom studentima predstaviti svoj program socijalne rehabilitacije, zatim će šest glumaca iz DSC odigrati predstavu "Mali princ", nakon čega će se odigrati utakmica.

Kako kaže Jelić, zakazali su i utakmicu sa Medicinskim fakultetom iz Banjaluke, prilikom čega će njihov tim igrati sa studentima.

"Ovim utakmicama se pripremamo za odlazak u Moskvu, koji je planiran u junu, a utakmicu ćemo odigrati sa osobama sa Daunovim sindromom iz Moskve", rekao je Jelić.

DSC se u saradnji sa FK Borac na njihovom stadionu priprema za predstojeće utakmice, a nakon povratka iz Moskve planiraju da ugoste moskovski tim u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije