Fudbal

Dalić: Nema mjesta pesimizmu, sve je u našim rukama

Dalić: Nema mjesta pesimizmu, sve je u našim rukama
Foto: HNS | Dalić: Nema mjesta pesimizmu, sve je u našim rukama

Dan poslije utakmice sa Španijom selektor „vatrenih“ Zlatko Dalić iznio je utiske.

U uvodu se još jednom osvrnuo na dvoboj sa Špancima na otvaranju Evropskog prvenstva u Njemačkoj od koje je Hrvatska poražena sa 0:3.

“Nije bilo lagano nakon visokog poraza, zasluženoga, to moramo priznati. Statistika je po posjedu na našoj strani, ali to je varljivo. Ovo nije nimalo ugodno, do sada smo imali lijepe situacije na velikim turnirima, ali moramo se znati nositi i s ovim situacijama. Danas ćemo napraviti analizu Albanije, analizu naše igre protiv Španjolske i nastojat ćemo igrati drukčije. Znamo da nam je to utakmica koja nam puno znači, moramo pobijediti. Tako se spremamo, vidjet ćemo što ćemo kad su u pitanju promjene, ne mogu sada o detaljima. Moramo promijeniti neke stvari, pogotovo u pristupu i načinu igre, to nije bilo dobro. Doživjeli smo zaslužen poraz, okrećemo se utakmicama pred nama, sve je u našim rukama, ne smijemo sad potonuti. Moramo shvatiti poraz od Španjolske samo kao loš dan”, kazao je Dalić.

O pobjedi nad Portugalom u kontekstu pripreme za Španijom.

“Pričao sam da je to samo trening utakmica koja ne znači puno, da nas čeka još teža utakmica protiv Španjolske. Jesu li to bile naše slabosti, loš dan ili jako dobar suparnik? Loše smo krenuli, to je glavni razlog. Bili smo premalo agresivni, stajali predaleko od igrača, bili spori i kasnili u duele prvih petnaestak minuta. Onda smo uspostavili kontrolu i posjed, pa primili gol iz neke situacije koja nije baš uobičajena za nas. Sva tri gola smo primili jeftino, prelagano, svaki šut nam je završio u golu. Nije nas zavarala ta pobjeda, svjesni smo što je bilo u Portugalu, to nam je dalo razloga za optimizam, ali jučer je puno toga izostalo”, istakao je Dalić.

Govorio je i o izlasku iz igre Kovačića i Modrića.

“Bili smo bili svjesni da ne uspijevamo preokrenuti rezultat, doći u neku povoljnu situaciju, pa smo se okrenuli utakmici protiv Albanije. Neke smo dečke trebali odmoriti. Nije bio razlog loša igra, već smo im htjeli dati šansu da se oporave za sljedeću utakmicu”, objasnio je Dalić.

O visokom presingu Španaca.

“Stavili smo nisko tri vezna igrača, da prime loptu, da je iznesu. S dva bočna igrača koji mogu tako izaći, stopere koji znaju igrati, ali nismo to uspijevali. I što smo govorili, da iz prvog presinga pokušamo što prije izaći. Najopasnija nam je bila situacija da nismo bili u problemu kad su oni imali posjed, već kad bismo mi izgubili loptu. Kad te ne ide izlazak na presing, onda se preskače igra, to su Španjolci radili u jednom razdoblju. Nismo imali rješenja na taj visoki presing, a trebali smo. Protiv Portugala smo to puno lakše radili. Moramo tu bolje reagirati”, kaže Dalić.

Dotakao se i psihološke pripreme utakmice s Albanijom.

“Moramo se resetirati, imamo iskusne igrače koji su prolazili takve stvari. Danas ćemo razgovarati, ne smijemo dopustiti pesimizam, nema mjesta tome. Moramo napraviti sve, sve je u našim rukama, i dalje u našoj kontroli. Moramo biti bolji, okrenuti se utakmicama koje su pred nama. Na meni je da to sve okrenem, ukažem na loše strane, ne smijemo se previše vraćati na Španjolsku, igrači su svjesni da je to bilo loše”, kazao je Dalić.

Komentarisao je i Petkovićev jedanaesterac.

“To je situacija koju trebamo riješiti. Zna se da jedanaesterce pucaju Kramarić i Modrić, a oni nisu bili u igri. Pravilo je da igrač na kojem je napravljen penal to ne radi, on nije trebao pucati penal. Postoji hijerarhija u reprezentaciji, neko pravilo da se poštuju stariji igrači. Nema mjesta egu, Petković je protiv istog vratar promašio penal u Ligi nacija, nema potrebe za tim. Perišić ili Majer su trebali pucati. A situacija prije prekršaja... Kad sam pogledao snimku, morao je zabiti gol. Da, igrač ga je malo izbacio iz koraka, pa je Bruno pao, ali... Bio je prazan gol, trebao je sve napraviti da zabije gol. To je moj dojam. Vratar se bacio u drugu stranu, sve je bilo prazno, prazan gol, i da je napravio još taj dodatan napor, mogao je zabiti gol”, kazao je dalić, te nastavio o Perišiću:

“To koliko je napravio truda, želje i energije da se vrati u reprezentaciju je čudo. Sve nam to jako puno znači. Silno je napredovao, ali je li to za cijelu utakmicu, vidjet ćemo. Igrao je 35 minuta protiv Španjolske, vraćamo ga, vidjet ćemo. Nije mu lagano, igrao je u klubu, pokušavao se vratiti, jako nam puno znači, ali nije u stanju kao prije ozljede. Svi želimo da bude na razini”.

Iznio je i mišljenje o Budimirovoj igri.

“Kad izgubiš 3:0, nisi bio dobar. Svi smo se trudili, ali nismo bili kompaktni, nismo bili blizu. I nitko nije dao maksimum, loša nam je bila kompozicija, nekonkurentna. Ne mogu razumjeti da tih petnaestak minuta sve bilo sporo. Nismo napravili faul pred pedeset tisuća navijača, u velikoj mjeri to je zasluga Španjolaca, ali nismo bili pravi. Kao momčad nismo pokazali kvalitetu”, kazao je Dalić.

On se još jednom izvinio navijačima.

“Zahvalio bih se i ispričao navijačima na svemu jučer. Dovesti sto tisuća navijača u Berlin je ponos. To je sjajno, žao mi je što smo ih razočarali, da nisu doživjeli bolju Hrvatsku, našu kvalitetniju utakmicu. Sjajno su krenuli s navijanjem, ali rezultat ih je razočarao, s te strane moje isprike svima njima. I onima koji nisu imali ulaznice. Hrvatska se uvijek voli, znam da nas neće ostaviti na cjedilu. Nije gotovo, glava gore. Cilj je prolazak skupine, idemo to ostvariti”, zaključio je Dalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije