Fudbal

Danas žrijeb za Ligu nacija: "Zmajevi" čekaju protivnike

Danas žrijeb za Ligu nacija: "Zmajevi" čekaju protivnike
Foto: Ilustracija | Danas žrijeb za Ligu nacija: "Zmajevi" čekaju protivnike
N.N.

U Lozani će u danas u 12.00 sati biti obavljen žrijeb grupa za Ligu nacija, novo UEFA takmičenje koje će zamijeniti prijateljske susrete.

Već ranije su određene jakosne grupe za novo takmičenje, a reprezentacija Bosne i Hercegovine nastupiće u Ligi B. Selekcija BiH biće u drugom "šeširu" u žrijebu sa selekcijama Švedske, Ukrajine i Irske. Nosioci grupa biće Austrija, Vels, Rusija i Slovačka, dok su u trećem "šeširu" Sjeverna Irska, Danska, Češka i Turska.

Ekipe će biti raspoređene u četiri grupe grupe po tri tima, a UEFA je ranije odlučila da u istoj grupi ne mogu biti Rusija i Ukrajina.

Pobjednici grupa plasiraće se u Ligu A, dok će najlošije plasirani ispasti u Ligu C. Četiri najbolja tima ujedno će dobiti priliku, ukoliko ne izbore plasman na Euro, da igraju u baražu.

U novom takmičenju, inače, učestvuje 55 reprezentacija podijeljenih u četiri lige.

U Ligi A su Njemačka, Portugal, Belgija, Španija (šešir 1), Francuska, Engleska, Švicarska, Italija (šešir 2), Poljska, Island, Hrvatska i Holandija (šešir 3).

Ligu C čine Mađarska, Rumunija, Škotska, Slovenija (1), Grčka, Srbija, Albanija, Norveška (2), Crna Gora, Izrael, Bugarska, Finska (3), Kipar, Estonija, Litvanija (4).

U ligi D nastupiće Azerbejdžan, Makedonija, Bjelorusija, Gruzija (1), Armenija, Latvija, Farska Ostrva, Luksemburg (2), Kazahstan, Moldavija, Lihtenštajn, Malta (3), Andora, Kosovo, San Marino, Gibraltar (4).

Takmičenje u Ligi nacija počinje 6. septembra, a treba napomenuti da će sistem takmičenja kvalifikacija za Evropsko prvenstvo ostati isti. Na smortu najboljih 2020. godine plasiraće se 24 ekipe.

Delegaciju N/FSBiH na žrijebu će uz selektora Roberta Prosinečkog činiti predsjednik Elvedin Begić, generalni sekretar Jasmin Baković, izvršni direktor sektora za sport Elmir Pilav i portparolka Slavica Pecikoza.

(Klix.ba)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije