Fudbal

Danci će na Svjetsko prvenstvo u "zamagljenim" dresovima

Danci će na Svjetsko prvenstvo u "zamagljenim" dresovima
Foto: N.N. | Danci će na Svjetsko prvenstvo u "zamagljenim" dresovima

Fudbalska reprezentacija Danske na Svjetskom prvenstvu, koje će u novembru i decembru ove godine biti održano u Kataru, igrati u "zamagljenim" dresovima, kako bi izrazila protest zbog, kako kažu, nepoštovanja ljudskih prava i tretmana koji imaju imigranti zaposleni u toj zemlji Arabijskog poluostrva, navodi BBC na srpskom.

Humel, proizvođač opreme danskog tima, napravio je i treću garnituru dresova, koja će biti potpuno crna i predstavljaće "boju žalosti".

Iz te kompanije kažu da "ne žele da njihov grb bude vidljiv" na turniru čija organizacija je "koštala hiljade života".

"Podržavamo dansku reprezentaciju, ali to ne znači da podržavamo Katar kao domaćina", dodaju.

Grb Fudbalske federacije Danske je takođe "zamagljen".

Ova ekipa igraće u potpuno crvenom dresu kada formalno bude domaćin na mečevima Svjetskog prvenstva, dok će kao gost nastupati u bijelim dresovima istog dizajna.

Sponzori ove reprezentacije će, takođe, ukloniti njihove ambleme sa dresa kako bi bilo mjesta za kritičke poruke upućene Kataru.

Katarski zvaničnici su ranije objavili da je u 2021. godini broj imigranata koji su poginuli gradeći infrastrukturu za turnir bio 37.

„Želimo da pošaljemo poruku o stanju ljudskih prava u Kataru i tretmanu imigrantskih radnika koji su gradili stadione za Svetsko prvenstvo. Vjerujemo da sport treba da spaja ljude, a kada to nije slučaj mi želimo da se oglasimo", rekli su iz kompanije Humel.

Iz Danske su poručili da će izvršiti "dodatni pritisak" na Svjetsku fudbalsku federaciju (FIFA) usljed zabrinutosti zbog nepoštovanja ljudskih prava uoči Svjetskog kupa, koji počinje 20. novembra.

Prošle nedjelje je kapiten engleske fudbalske reprezentacije Hari Kejn rekao da planira da nosi kapitensku traku „Jedna ljubav" (u duginim bojama), kao dio kampanje promocije različitosti, inkluzije i borbe protiv diskriminacije.

Inicijativu je pokrenula Holandija, a podržale su je Belgija, Danska, Francuska, Njemačka, Norveška, Švedska, Vels i Švajcarska.

Generalni sekretar Svetskog prvenstva rekao je za BBC u martu da su kritike zbog navodnog nepoštovanja ljudskih prava plod "pogrešnog informisanja" i da Katar "ne bi trebalo da se izvinjava" zbog toga što je domaćin turnira.

Izgrađeno je sedam novih stadiona za šampionat, kao i novi aerodrom, novi putevi i oko 100 hotela.

Samo na izgradnji stadiona bilo je zaposleno 30.000 stranih radnika, a većina je došla iz Bangladeša, Indije, Nepala i Filipina, rekli su iz katarske vlade.

Grupe za zaštitu ljudskih prava žalile su se na status stranih radnika u Kataru, kao i na činjenicu da je određeni broj njih poginuo na poslu.

Prema podacima britanskog lista Gardijan iz februara 2021, 6.500 radnika iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke poginulo je u Kataru od trenutka kada je objavljeno da će se tamo održati Svjetsko prvenstvo u fudbalu.

Broj stradalih utvrđen je na osnovu podataka ambasada tih zemalja u Kataru.

Ipak, iz tamošnje vlade kažu da ovaj broj zavarava ljude, jer nisu svi preminuli radili na projektima povodom Svjetskog prvenstva.

Podaci o nesrećama u Kataru pokazuju da je između 2014. i 2020. godine poginulo 37 radnika na gradilištima objekata namijenjenim prvenstvu, ali da su samo tri incidenta bila "u vezi sa poslom", tvrde iz vlade.

Arapski servis BBC-ja je, takođe, prikupio dokaze koji ukazuju da je vlada prijavila manji broj smrti stranih radnika.

Fudbalski savez Engleske podržao je zahtjeve da se plate kompenzacije "svima koji dožive povredu na gradilištima ili porodicama poginulih" ako su radili na projektima u vezi sa Svjetskim prvenstvom.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije