Fudbal

Dolazi i Begović

Dolazi i Begović
Dolazi i Begović

Asmir Begović, golman Stouk Sitija, potvrdio je selektoru Safetu Sušiću dolazak na okupljanje fudbalske reprezentacije BiH za važan dvomeč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo sa Bjelorusijom u Minsku i Zenici 2. i 6. septembra.

Strateg najboljeg fudbalskog tima BiH juče je objavio spisak sa 22 igrača na koje će računati u ovim utakmicama, te se osvrnuo na slučaj "Begović", uz naglasak da mu se nisu svidjeli tekstovi u pojedinim medijima.

"Neki tekstovi mogu nam napraviti bespotreban problem. Asmira Begovića sam uvrstio na spisak i tri puta me zvao i razgovarao sa mnom. On će doći na okupljanje, hoće da brani, što je normalno, ali nije postavljao nikakve ultimatume. Rekao mi je da nama ništa protiv Kenana Hasagića i ako mi ne treba, da je bolje da ne dolazi. Objasnio sam mu da imamo važne utakmice i da mi trebaju i on i Hasagić, a ko će braniti, ja ću odlučiti. Begović se složio s tim i rekao da dolazi bez ikakvih uslova", pojasnio je Sušić.

Na spisku se našao i golman banjalučkog Borca Asmir Avdukić. Iznenađenja i novih imena nema, što je i očekivano s obzirom na to da je Sušić već danima govorio da će se osloniti uglavnom na igrače koji su bili pozvani na utakmici sa Grčkom, uz Zvjezdana Misimovića, Senijada Ibričića i Elvira Rahimića. Neće biti povrijeđenog Vedada Ibiševića.

"Najvažnije je da svi pozvani imaju nekoliko jakih mečeva u nogama u svojim klubovima, mada ima i nekoliko njih kojima sezona nije počala. Ubijeđen sam da će svi doći spremni. Manji problem s povredom ima Mensur Mujdža, ali će biti spreman. Bićemo jači nego u odnosu na utakmicu sa Grcima", kaže Sušić.

U Minsku bi popularni Pape bio zadovoljan bodom, te pobjedom u Zenici, iako ni to ne daja sigurnost za definitivan plasman na evropsku završnicu.

"Prioritet u dvomeču imaće isključivo igrači koji su standardni u svojim klubovima i neće me gristi savjest i ako se utakmica završi loše po nas. Do kraja ću stajati iza ekipe za koju sam uvjeren da će dati sve od sebe. U Minsku je svaki rezultat, osim poraza dobar. Uglavnom, ne treba kalkulisati, već ići na pobjedu u oba susreta, ali to ne mogu obećati", kazao je Sušić i dodao da je analizirao tri utakmice Bjelorusa:

"U prve dvije njihove utakmice sa Francuskom i Luksemburgom nisu me impresionirali, ali su protiv Bugara ostavili mnogo bolji utisak. Ne igraju zatvoreno. U formaciji su 4-4-2, disciplinovani su. Ako poredite gdje igraju naši i njihovi igrači, mi bi trebalo da budemo favoriti."

Spisak igrača

Golmani: Kenan Hasagić (Istanbul), Asmir Begović (Stouk), Asmir Avdukić (Borac), odbrana: Mensur Mujdža (Frajburg), Boris Pandža (Mehelen), Adnan Mravac (Matersburg), Emir Spahić (Sevilja), Saša Papac (Glazgov); vezisti: Muhamed Bešić (Hamburger), Adnan Zahirović (Spartak Nalčik), Elvir Rahimić (CSKA Moskva), Sejad Salihović (Hofenhajm), Haris Medunjanin (Makabi Tel Aviv), Semir Štilić (Leh Poznan), Senad Lulić (Lacio), Miralem Pjanić (Lion), Zvjezdan Misimović (Dinamo M.), Senijad Ibričić (Lokomotiv), Darko Maletić (Aktobe); napad: Edin Džeko (Mančester Siti), Zlatan Muslimović (bez kluba) i Ermin Zec (Genčlebirigli).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije