Fudbal

Dudić analizirao loš start Veleža u bh. eliti: U škripcu s rosterom

Dudić analizirao loš start Veleža u bh. eliti: U škripcu s rosterom
Foto: N.N. | Dudić analizirao loš start Veleža u bh. eliti: U škripcu s rosterom

U škripcu smo s rosterom, igrački kadar za izazove u BH Telecom Premijer ligi BiH morao je biti puno bolji, smatra Feđa Dudić, nedavno imenovani trener fudbalera Veleža.

"Rođeni" su se ove sezone nakon tri godine vratili u elitno društvo bh. fudbala, najavljivali su i očekivalo se da će biti najprijatnije iznenađenje, ali im nakon četiri odigrana kola ruže ne cvjetaju. Samo jedan osvojen bod, onaj u zadnjem kolu u gostima kod Slobode (0:0), uz tri poraza, od čega dva domaća, prikovali su ih za dno tabele zajedno sa Zvijezdom 09. Nasljednik Ibre Rahimića analizirao je razloge lošeg starta nove sezone.

"Zaključak je da je igrački kadar, u odnosu na Prvu ligu FBiH, sada u Premijer ligi BiH morao biti puno bolji. Mislim da se u novu sezonu u bh. eliti ušlo previše komotno. I nedavna prijateljska utakmica protiv Igmana iz Konjica, u kojoj sam koristio igrače s ranijom manjom minutažom, pokazala je da većina nema kvalitet da se nosi sa izazovima u klubu koji gaji visoke ambicije, odnosno nastupa u najjačem razredu", smatra Dudić.

Ipak, od kukanja, kaže, nama ništa. Situacija je takva da do zimske pauze mora iskoristiti ono što ima.

"U škripcu smo s rosterom, ali iz postojećeg kadra do zime moramo izvući maksimum i izvući ćemo. Rekao sam im na jednom od minulih sastanak da moraju biti profesionalci, uložiti maksimum na svakom treningu, na svakoj utakmici i onda se možemo nadati nečemu. Ne mislim da je nemoguće i s ovim kadrom postići više od trenutne pozicije na kojoj klubu kao što je Velež nije mjesto. Moramo vratiti kult koji je vladao nekada da su 'Vrapčići' neosvojiva tvrđava", rekao je Dudić i dodao:

"Dovesti neka nova imena u toku jesenje sezone mi ne možemo. Popunjeni smo s brojem stranaca, a slobodnih igrača u BiH koji bi nam mogli kvalitetom pomoći nema. Osuđeni smo na ono što imamo, ali ćemo ipak izvući maksimum."

Novih imana trebalo bi, smatra Dudić, na gotovo svim pozicijama. Dvije su ipak najdeficitarnije.

"Brz igrač po krilu bi nam bio od velike koristi, posebno jer su Ovčina i Cvijanović povrijeđeni, a tranzicija je na njima i oni napadaju prostor. Takođe, nemamo sredine, fali nam jedna klasična 'desetka' od koje bi živjeli napadači. Nije sjajno ni na stoperskim pozicijama. Međutim, naglašavam bez obzira na neke nedostatke mi možemo i u ovakvom stastavu biti bolji od dosad prikazanog", istakao je Dudić.

Ambicije Veleža u povratničkoj sezoni su da što prije izbore mirnu luku.

"Opstanak u ligi je prioritet. Ušlo se u ligu ambiciozno, euforično, brzo smo dobili prizemljenje. Vidjelo se da nije isto Prva liga FBiH i Premijer liga BiH, prema tome nastojaćemo što prije uploviti u mirnu luku", zaključio je Dudić.

Velež će u 5. kolu u subotu na domaćem terenu ugostiti Široki Brijeg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije