Fudbal

Dvije godine zatvora zbog prevare Vladimira Stojkovića

Dvije godine zatvora zbog prevare Vladimira Stojkovića
Foto: Ilustracija | Dvije godine zatvora zbog prevare Vladimira Stojkovića

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas Uroša Jankovića (39), bivšeg zamjenika predsjednika opštine Čukarica, na dvije godine zatvora zbog prevare fudbalskog reprezentativca Vladimira Stojkovića, kome je zajedno sa dvojicom saučesnika prodavao tuđe placeve u Makišu.

Sud smatra da je Janković kriv za prevaru, iako je Stojković, koji ima status oštećenog u ovom postupku, proletos rekao da ga Janković nije prevario, već drugi optuženi koji su već priznali krivinu.

Sudsko vijeće, međutim, nije poklonilo vjeru novom iskazu golmana, već prvom koji nije išao u prilog Jankoviću.

Sud mu je izrekao i novčanu kaznu od dva miliona dinara, a naloženo je i da mu se oduzme protivpravna imovinska korist od 4,5 miliona dinara.

Ovo je prvostepena presuda, na koju je Jankovićev advokat Momčilo Minić u izjavi za Tanjug najavio da će uložiti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu. Pravo na žalbu ima i tužilaštvo.

Za prevaru golmana u vezi sa spornom prodajom placeva na području opštine Čukarica na osnovu priznanja krivice već su osuđeni samozvani advokat Vladimir Đurković i fudbalski menadžer Miroslav Stefanović.

Đurković je dobio 19 mjeseci zatvora i novčanu kaznu od milion dinara zbog krivičnih djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela i prevara u produženom trajanju, a Stefanović godinu dana kućnog zatvora zbog krivičnog djela prevara.

Prema navodima optužnice, okrivljeni se terete da su prevarili Stojkovića za 213.800 evra za pet spornih parcela na opštini Čukarica koje su se vodile na lažne prodavce. Postoje i još tri parcele koje nisu sporne i koje je Stojković otkupio od pravih vlasnika preko osumnjičenih, što nije bio nezakonit posao.

Tokom postupka pregledan je snimak iz restorana u kojem su 7. novembra 2016. Janković, Đurković i Stefanović susreli sa Stojkovićem.

Na snimku se vidi da Janković ne uzima koverat od Stojkovića, dok druga dvojica to čine.

Stojković je u nekoliko navrata svjedočio pred Specijalnim sudom, a na suđenju u junu ove godine rekao je da ga Janković nije prevario, te da se ne pridružuje krivičnom gonjenju, niti ističe odštetni zahtjev prema njemu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije