Fudbal

Džeko na vrhu liste najefikasnijih reprezentativnih napadača na svijetu

Džeko na vrhu liste najefikasnijih reprezentativnih napadača na svijetu
Foto: Anadolija | Džeko na vrhu liste najefikasnijih reprezentativnih napadača na svijetu

Kapiten reprezentacije BiH Edin Džeko trenutno je uz Romelua Lukakua i Roberta Levandovskog najefikasniji reprezentativni napadač na svijetu uz prosjek golova po utakmici od 0,56.

Dijamant je u utakmici protiv Austrije u okviru 2. kola Lige nacija postao rekorder po broju nastupa za nacionalni tim, čime je prestigao Emira Spahića, a susret na Bilinom Polju bio mu je 95. u dresu reprezentacije BiH.

Takođe, Džeko je najbolji strijelac reprezentacije BiH svih vremena s obzirom na to da je u 95 utakmica postigao 53 pogotka, što ga čini i najefikasnijim napadačem na svijetu s prosjekom golova od 0,56 po utakmici.

Na prvom mjestu ove statistike nalaze se Edin Džeko, Romelu Lukaku i Robert Levandovski, svi s prosjekom od 0,56 golova po utakmici, s tim da Belgijanac po utakmici postiže 0,568 golova, Dijamant 0,567 golova po utakmici, a Poljak 0,556 po utakmici.

Lukaku je u 77 utakmica za reprezentaciju Belgije postigao 43 pogotka, a Levandovski je na 99 nastupa uspio postići 55 pogodaka.

U vrhu ove liste takođe se nalazi i Kristijano Ronaldo sa statistikom od 85 postignutih golova u 154 odigrane utakmice (0,55 golova po utakmici), a nešto lošiji je Zlatan Ibrahimović koji sigurno neće pokvariti ovu statistiku i koji ima 62 pogotka u 116 odigranih utakmica (0,53 golova po utakmici).

Luis Suarez takođe ima prosjek od 0,53 pogotka po utakmici sa 55 pogodaka u 104 utakmice, a vrijedi dodati i Lionela Mesija koji sa 65 golova u 128 utakmica ima 0,51 pogodaka po utakmici.

U Romi do 2021, a onda postaje direktor?

Edin Džeko dobiće novi ugovor u Romi do 2021. godine i ponudu da poslije toga postane direktor kluba pored legendarnog Frančeska Totija.

Bh. golgeter morao bi da prihvati smanjenje plate sa 4,5 na četiri miliona evra, ali uz godinu dana dužu saradnju, s tim da bi dobio ulogu funkcionera na Olimpiku, piše Kalčomerkato.

Džeko je baš ove nedelje diplimirao sportski menadžment na Falkutetu u Sarajevu i sebe u budućnosti vidi kao direktora nekog kluba, posebno što pored maternjeg dobro govori češki, njemački, engleski i italijanski jezik jer je nastupao ranije za Teplice, Volfsburg i Mančester Siti.

Po isteku ugovora imao bi 35. godina i tada bi mogao da pomaže u radu Totiju i sportskom direktoru Ramonu Monćiju.

Pored Rome ponudu da preuzme neku od funkcija po završetku karijere ima i od Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

(Klix.ba, Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije