Fudbal

Ekskluzivno: Edin Džeko novi kapiten "zmajeva"

Ekskluzivno: Edin Džeko novi kapiten "zmajeva"
Ekskluzivno: Edin Džeko novi kapiten "zmajeva"

SARAJEVO - Edin Džeko je novi kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, potvrdio je danas u ekskluzivnom razgovoru za "Nezavisne novine" selektor Safet Sušić.

Nakon odluke o povlačenju iz reprezentacije dosadašnjeg dugogodišnjeg kapitena Emira Spahića, kapitensku traku Pape je predao golgeteru Mančester Sitija i najboljem strijelcu "zmajeva" svih vremena.

"Tu gotovo i da nije bilo dileme. Edin Džeko je novi kapiten jer je to apsolutno zaslužio po više osnova. Kapiten treba biti neko ko je cijenjen u ekipi, ali i van nje. Neko ko je godinama tu sa nama, ko je standardan i igrač bez konkurencije kako u svom klubu tako i u reprezentaciji", rekao je Sušić.

Popularni Pape je boravio u Engleskoj i lično upoznao "bh. dijamanta" sa svojom odlukom.

"Upravo se vraćam kući iz Mančestera, gdje sam se sreo i sa Asmirom Begovićem i Muhamedom Bešićem. Razmišljo sam još o Miralemu Pjaniću i Asmiru Begoviću kao mogućim nasljednicima Spahića, a koji su takođe bez konkurencije u svojim ekipama i reprezentaciji. Međutim, Edin je dugo u reprezentaciji, puno je dao ovoj ekipi i logično je da mu pripadne traka", objsnio je Sušić.

Sada već bivši kapiten Emir Spahić u četvrtak je objavio svoju odluku o povlačenju iz reprezentacije. Za BiH je debitovao protiv Rumunije 7. juna 2003. i odigrao ukupno 77 utakmica sa 3 postignuta gola.

Nakon imenovanja oglasio se i Edin Džeko.

"Nakon oproštaja Emira Spahića, selektor Safet Sušić je odlučio kapitensku traku povjeriti meni, što shvatam kao veliku čast, ali i obavezu. Igranje u reprezentaciji za mene je vrhunac karijere i svi znaju koliko mi to znači. Ponosan sam što ću imati priliku svoju zemlju predstavljati sada i sa kapitenskom trakom i trudiću se da na terenu dokažem kako sam je i zaslužio", izjavio je Džeko. "Želja mi je da je nosim još dugo godina, a najprije na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, za koje nam uskoro počinju kvalifikacije. Pred nama su nova dokazivanja i nove pobjede, a vjerujem da će nas navijači, kao mnogo puta do sada, podržati na našem putu uspjeha."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije