Fudbal

Englezi mijenjaju fudbal novim pravilom "deset minuta"

Englezi mijenjaju fudbal novim pravilom "deset minuta"
Foto: Ilustracija | Englezi mijenjaju fudbal novim pravilom "deset minuta"

Englezi u Premijer ligi razmišljaju o uvođenju pravila kojim bi za igrače bila uvedena sankcija od deset minuta van terena, slično kao u rukometu.

Ako zaživi pravilo koje u svojoj ligi namjeravaju da primijene Englezi, fudbal bi u budućnosti mogao da izgleda mnogo drugačije.

Šef sudijske organizacije na Ostrvu Majk Rajli smatra da bi to pravilo uticalo na sve klubove u Premijer ligi, a FA bi nadgledala njegovu primjenu.

Pravilo ima za cilj da spriječi nalete igrača na sudije koje će negodovanje moći da 'nagrade' desetominutnim hlađenjem igrača na klupi, da ne bi dodelili crveni karton.

Pravilo je za sada testirano u mlađim kategorijama u Engleskoj, planira se implementacija u nižim ligama prije nego što počne da se koristi na najjačoj sceni.

"Prema podacima koje imamo, igrači se sa sudijama svađaju 38 odsto manje nego ranije. Mislimo da je ovo pravilo korisna stvar jer niko ne želi van igre na deset minuta da bi ostavio svoju ekipu na cjedilu. Oni će morati više da paze, a sudije će biti bolje zaštićene", rekao je Rajli za engleske medije.

Fudbal je u ovoj deceniji nešto otvoreniji za novine nego što je bio ranije. Tako je došlo do primjene gol tehnologija, uveden je peti sudija uz gol aut liniju, a odskora se eksperimentiše i sa sistemom VAR.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije