Fudbal

Everton uvjerava Šona Dajša u finansijski fer plej

Everton uvjerava Šona Dajša u finansijski fer plej
Foto: Twitter / Printscreen | Everton uvjerava Šona Dajša u finansijski fer plej

Strateg, Šon Dajš kaže da je dobio uvjerenja od Evertona da klub ne krši pravila Premijer lige o profitu i održivosti. Liga je prošle sedmice uputila "Karamele" ka nezavisnoj komisiji zbog navodnog kršenja pravila finansijskog fer pleja tokom sezone 2021/22.

Klub, koji je zabilježio gubitke od 371.8 miliona funti tokom trogodišnjeg perioda zaključno s 2021/22. i trebao bi objaviti svoje najnovije račune u petak, rekao je da "snažno osporava optužbe" i da će braniti svoje stajalište pred komisijom.

Everton bi mogao biti novčano kažnjen ili oduzet bodovi ako se proglasi krivim, iako nema vremenskog okvira kada će komisija razmotriti slučaj. Klub je u redovnoj komunikaciji s Premijer ligom o svojoj potrošnji u posljednjim sezonama.

Dajš je rekao: "Stvari prije mog vremena, pokrili su to u klupskom saopštenju pa sam sretan što se slažem s tim i više sam fokusiran na ono što se događa na terenu. Klub me uvjerio da je njihova izjava tačna, a ostatak će ići na moćnike da učine ono što moraju."

Rekao je da nije tražio garancije o finansijama kluba prije nego što je zamijenio Frenka Lamparda u januaru. "Ne, ne bi mi bilo važno bez obzira. To je fudbalski klub Everton i ako oni pokucaju, to je DA.”

Terener je tvrdio da neizvjesnost vjerovatno neće uticati na Evertonovu strategiju transfera, pri čemu je opstanak u Premijer ligi najvažniji prioritet.

"Ne koliko ja znam. Trenutno smo fokusirani na ono što se sada događa. Naravno, postoje provjere za budućnost, ali sada radimo s ekipom, radimo na tome da dobijemo više bodova i radimo na tome da dobijemo ono što svi želimo, a to je ostanak u Premijer ligi", rekao je Dajš.

"Karamele" ugošćuje Totenhem u ponedjeljak kada se očekuje da će Dominik Kalvert-Luin ponovno biti odsutan zbog povrede. Napadač se nije pojavio od prve utakmice Dajšove vladavine prije gotovo osam sedmica, prenosi "IrishTimes".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije