Fudbal

Evo kako Zmajevi mogu na EURO

Evo kako Zmajevi mogu na EURO
Foto: Ilustracija | Evo kako Zmajevi mogu na EURO

Do kraja kvalifikacija za EURO 2020 ostalo je još svega tri kola, a situacija na tabeli grupe J u kojoj se nalazi i BiH ne izgleda povoljno za Zmajeve.

Nakon sedam odigranih kola, Zmajevi se nalaze na četvrtom mjestu sa deset bodova, koliko ima i Jermenija, ali zbog boljeg međusobnog omjera, oni se nalaze ispred BiH. Italija je već završila posao i plasirala se na smotru najboljih evropskih reprezentacija, dok je Finska druga sa 12 bodova.

Iako je BiH poražena u Jermeniji sa 4:2 i potpuno nadigrana, Zmajevi su se odlično vratili u trku za drugo mjesto, pobijedivši Finsku sa visokih 4:1 u Zenici golovima Pjanića, Hajrovića i Hodžića.

Igrali su reprezentativci BiH dobro, ali kako je selektor Prosinečki rekao nakon utakmice, Zmajevi moraju da nastave pobjeđivati kako bi se direktno plasirali na Evropsko prvenstvo naredne godine.

Prvi protivnik su Grci, koje moraju dobiti kako bi preskočili Jermeniju, a u korist bi išao i direktni okršaj Finaca sa Jermenijom, jer ako bi se završio remijem, Zmajevi bi zasjeli na drugo mjesto grupe J zbog boljeg međusobnog okršaja sa skandinavskom reprezentacijom.

Postoji opcija i da Zmajevi kiksaju u jednoj od naredne utakmice, ali ih samo remi drži u igri.

Selekcija BiH do kraja kvalifikacija igra još i protiv Italije kući, te Lihtenštajna u gostima.

Postoji, dakle, opcija u kojoj se mogu plasirati na EURO i sa sedam bodova iz preostala tri kola, ali im u tom slučaju treba pomoć Jermenije i Grčke.

Jermenija da odigra neriješeno u utorak sa Fincima i da Grčka u posljednjem kolu na svom terenu nadigra Finsku. Uz sve, Italija u posljednjem kolu ne bi smjela izgubiti od Jermenije na svom terenu.

U tom slučaju BiH bi sa sedam bodova iz preostalih utakmica bila druga u grupi. Tabela bi na kraju izgledala ovako - BiH bi imala 17 bodova, Finska 16, a Jermenija 14 ili 15 (poraz ili remi sa Italijom).

U tom slučaju Zmajevima ne bi odgovaralo da Jermenija dobije Italiju u gostima, jer bi onda oni sa 17 bodova bili drugi u grupi zbog boljeg međusobnog skora sa bh. selekcijom.

Dakle, prva opcija jesu sve pobjede te kiksevi (barem jedan) direktnih rivala Finske i Jermenije, druga opcija jeste sedam bodova uz remi Finske i Jermenije uz pomoć Italije i Grčke u posljednjem kolu.

Treća opcija, koja je u ovom trenutku najsigurna je plej-of za EURO koji su puleni selektora Robrerta Prosinečkog osiguirali nakon trijumfa u Diviziji B Lige nacija, piše "Radiosarajevo.ba".

Sve će svakako biti mnogo jasnije nakon utorka, kada se igraju dva velika duela u Grupi J u kojima se, kako smo rekli, sastaju Grčka – BiH i Finska – Armenija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije