Fudbal

Evo kako je okončan posljednji derbi Dinama i Zvezde

Evo kako je okončan posljednji derbi Dinama i Zvezde
Foto: Screenshot / Youtube | Evo kako je okončan posljednji derbi Dinama i Zvezde

VIjest da je ždrijeb Lige prvaka otvorio mogućnost da se u plej-ofu kvalifikacija ovog takmičenja susretu Dinamo Zagreb i Crvena zvezda, izazvala je veliku pažnju u regiji, a ovo je prilika da se sjetimo i posljednjeg okršaja ovih klubova.

Dinamo i Zvezda su se posljednji put susreli 18. maja 1991. godine na Maksimiru, skoro tačno godinu dana nakon maksimirskih nereda, koji se posebno pamte po trenutku kada je Zvonimir Boban udario policajca.

Na tribinama je visio transparent "volim te mama, al' ne više od Dinama", na terenu je Robert Prosinečki igrao protiv bivšeg kluba, Davor Šuker režirao preokret, a trener Crvene zvezde Ljupko Petrović ljutito ulazio na teren i zaradio crveni karton.

"Posljednji okršaj Dinama i Zvezde ujedno je bio njihov 106. međusobni službeni susret. U zanimljivom, otvorenom i neizvjesnom prvenstvenom okršaju na maksimirskom travnjaku Dinamo je na kraju pobijedio 3:2. Čak četiri gola u prvom poluvremenu, pet ukupno, veliki rezultatski preokret, brojne prilike i pobjeda Dinama... Bila je to, dakle, posljednja sezona jugoslavenske lige i novi dolazak Crvene zvezde nakon maksimirskih nereda 13. maja godinu ranije", opisali su na Dinamovoj stranici prošle godine.

Već su u prvih 17 minuta pala čak tri pogotka. Prvo je Darko Pančev u šestoj minuti, nakon ubačaja Slobodana Marovića s lijeve strane, glavom zabio za vođstvo gostiju da bi u 14. spretno oteo loptu maksimirskoj odbrani i postigao svoj drugi gol na utakmici iskoristivši nespretnu reakciju Željka Petrovića i Dražena Ladića.

Samo tri minute kasnije Dinamo je smanjio na 2:1, kada je Ilija Najdoski u svom kaznenom prostoru srušio Davora Šukera. Šuker je i namjestio loptu na bijelu točku te ju zakucao u mrežu.

Zvezda nedugo nakon tog susreta postala prvak Evrope

Ubrzo potom Josip Gašpar imao je veliku priliku za izjednačenje, povukao je napad Dinama, izbio sam pred vratara Stevana Stojanovića, koji je ipak bio spretniji i zaustavio udarac. Ali, Gašpar se iskupio minut prije kraja prvoga dijela. Zvonimir Boban izveo je slobodan udarac, a u gužvi u kaznenom prostoru upravo je Gašpar uputio loptu koja je okrznula Najdoskog i odsjela u mreži za 2:2.

Prije početka drugoga dijela sudija Branko Bujić iz Bara isključio je Zvezdina trenera Ljupka Petrovića zbog nesportskog ponašanja. Kad se već primicao završetak utakmice priču je zaključio Gregor Židan. Šuker je u 89. minuti oteo loptu Miodragu Belodediću, ubacio za Židana koji je pucao glavom, vratar Stojanović odbio loptu, ali ponovno do Židana koji ju je lansirao u mrežu za Dinamovu pobjedu.

Dinamo je uoči ove utakmice bio drugi s velikih 10 bodova zaostatka za Zvezdom, a ni ovih minus sedam nakon maksimirske pobjede nisu nudili priliku za naslov prvaka, koji je osvojila Zvezda.

Crveno-bijeli su 11 dana nakon ove utakmice igrali finale Kupa prvaka svladavši Olimpik Marsej boljim izvođenjem penala te tako postali prvaci Evrope.

Bio je to ukupno 106. službeni dvoboj Dinama i Zvezde, od čega 90. u prvenstvu, pri čemu se računa i neodigrani derbi godinu ranije. Preostalih 16 puta susretali su se u Kupu Jugoslavije.

Zvezda je u 90 prvenstvenih utakmica upisala dvije pobjede više od Dinama (32 naspram 30), pri čemu je uračunato i administrativnih 3:0 iz 1990. godine.

Ovo su bili sastavi iz okršaja 1991. godine:

Dinamo: Ladić, Preljević, Gašpar, Ž. Petrović, Peršon, Ištvanić, Adžić (57. Židan), Mladenović, Šuker, Z. Boban, Shala

Trener: Vlatko Marković

Crvena zvezda: S. Stojanović, Radinović, Marović, Šabanadžović, Belodedici, Najdoski, Prosinečki, Stošić, Pančev, Momčilović, Binić (66. Savić)

Trener: Ljupko Petrović

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije