Fudbal

FIFA odlučila: Fudbaleri mogu da mijenjaju reprezentaciju

FIFA odlučila: Fudbaleri mogu da mijenjaju reprezentaciju
Foto: Wikimedia Commons / Ilustracija | FIFA odlučila: Fudbaleri mogu da mijenjaju reprezentaciju

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) usvojila je na 70. kongresu novo pravilo prema kojem će fudbaleri moći da promijene reprezentaciju za koju nastupaju.

Na kongresu, koji je održan putem video-linka, precizirani su uslovi kada će to fudbaleri moći da učine.

Neophodno je da za reprezentaciju za koju nastupaju nisu odigrali više od tri utakmice, kao i da u vrijeme nastupa na tim utakmicama nisu bili stariji od 21 godine.

Jedan od uslova je i da nisu nastupili na svjetskom prvenstvu ili na prvenstvu neke od konfederacija, kao i da su od posljednjeg nastupa za reprezentaciju prošle najmanje tri godine.

Potrebno je i da su u vrijeme nastupanja za sadašnju reprezentaciju imali državljanstvo države za koju žele sada da nastupaju.

FIFA je objavila da igrač može da se vrati nastupima za staru reprezentaciju u slučaju da za novu nije odigrao nijedan meč.

Promijenjen je i kriterijum prema kome igrači mogu da promijene državljanstvo ukoliko nisu igrali za matičnu zemlju. Ukoliko se igrač preseli u novu državu prije 10. godine, onda mora imati prebivalište u novoj zemlji najmanje tri godine.

Ukoliko se preselio između 10. i 18. godine mora da živi u novoj zemlji najmanje pet godina prije nego što ispuni kriterijum za dodjelu pasoša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije