Fudbal

FIFA oduzela domaćinstvo Indoneziji, traži nove organizatore Svjetskog prvenstva

FIFA oduzela domaćinstvo Indoneziji, traži nove organizatore Svjetskog prvenstva
Foto: Pixabay | FIFA oduzela domaćinstvo Indoneziji, traži nove organizatore Svjetskog prvenstva

FIFA je oduzela domaćinstvo Indoneziji nakon što je guverner indonezijskog otoka Bali, na kojem se trebala održati ceremonija izvlačenja grupa, zabranio ulazak predstavnicima Izraelcima

Svjetsko fudbalsko prvenstvo za igrače do 20 godina igra se od 20. maja do 11.  2023. godine. Do početka smotre ostalo je 50-ak dana, a problem je samo što se ne zna gdje će se ono odigrati.

Naime, FIFA je oduzela domaćinstvo Indoneziji nakon što je guverner indonezijskog otoka Bali, na kojem se trebala održati ceremonija izvlačenja grupa, zabranio ulazak predstavnicima Izraelcima, koji sudjeluju u turniru.

Inače, Indonezija ne održava diplomatske odnose s Izraelom, a prema istraživanju BBC-a iz 2017. čak 64 odsto stanovnika Indonezije imalo je negativne stavove prema Izraelu, dok je tek 9 odsto imalo pozitivne.

"U trenutnoj situaciji, FIFA je odlučila Indoneziji uskratiti pravo domaćinstva U20 Svjetskog prvenstva. Novi domaćin turnira će biti objavljen uskoro, a termin se neće mijenjati", priopćila je krovna svjetska fudbalska organizacija.

Želju za domaćinstvom izrazila je Argentina, a zainteresovani su Peru i Katar. Potonjoj državi svakako ne idu u prilog izrazito visoke temperature tokom maja i juna.

"Svi poznajemo argentinski fudbal i on sigurno može ugostiti natjecanje ove razine. Ima još zemalja koje su također pokazale interes, ali kao kandidat, s državnim jamstvima i drugim detaljima, Argentina je prvi favorit. Odluku ćemo donijeti u roku od dva ili tri dana - kazao je Gianni Infantino, predsjednik FIFA-e.

Inače, prethodno izdanje U20 SP-a održano je 2019. u Poljskoj, a slavila je Ukrajina koja je u finalu pobijedila Južnu Koreju. Ovo izdanje trebalo se odigrati u Indoneziji prošle godine, no odgođeno je zbog pandemije koronavirusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije