Fudbal

FIFA skraćuje utakmice na 60 minuta?

FIFA skraćuje utakmice na 60 minuta?
Foto: Ilustracija/Arhiva | FIFA skraćuje utakmice na 60 minuta?

​Mark Klatenburg jedan od istaknutijih engleskih sudija najavio je revolucionarne promjene u svijetu fudbala od strane FIFA.

Iako fudbalski meč traje 90 minuta uz sudijsku nadoknadu vremena, zbog prekida i čestih faulova aktivne igre je sve manje, a sudije nemaju rješenja za to.

Ipak, Mark Klatenburg, jedan od najistaknutijih engleskih sudija, kaže u kolumni za "Dejli Mejl", da bi tome moglo da se stane na put i to tako što bi utakmice trajale 60 minuta, a vrijeme bi se zaustavljalo po potrebi.

"Treneri su mi svašta govorili nakon utakmice jer sam dodao dva minuta, a ne tri. Igrači su se bunili, a navijači su me nazivali svakakvim imenima. Kao da je tih 60 sekundi krivo što nisu postigli rezultat kakav su željeli. Mi sudije znamo da je sudijska nadoknada sporna tema. Ekipa koja vodi želi je što manje, a ekipa koja gubi što više", izjavio je on, pa nastavio.

"Mislim da postoji rješenje za sve to, a to su utakmice od 60 minuta sa zaustavljanjem vremena. Tu ideju Pijerluiđi Kolina, FIFA i IFAB trenutno razmatraju. Funkcioniše u košarci, moglo bi funkcionisati i u fudbalu", dodao je engleski sudija.

Najvažnija stavka ove reforme bilo bi zaustavljanje vremena prilikom prekida, kako bi aktivna igra trajala duže i da ne bi dolazilo do problema oko pomenute nadoknade vremena.

"Vrijeme bi se zaustavljalo kada lopta izađe iz igre ili, na primjer, kada povreda prouzrokuje pauzu. Isto tako i kada sudija dodjeljuje žuti karton ili upozorava nekog. Tako bi svaka utakmica trajala jednako i ne bi bilo ovih kontroverzi", zaključio je Klatenburg.

Ovom priliko izjavio je da u Premijer ligi imaju 55 minuta aktivnog igranja, što dodatno ide u prilog potencijalnoj reformi, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije