Fudbal

FK Borac iz Banjaluke proslavio vrijedan jubilej: Devet decenija ponosa Krajine

FK Borac iz Banjaluke proslavio vrijedan jubilej: Devet decenija ponosa Krajine
FK Borac iz Banjaluke proslavio vrijedan jubilej: Devet decenija ponosa Krajine

BANJALUKA - Po­nos fu­dbal­ske Kra­ji­ne i je­dan od naj­sta­ri­jih klu­bo­va u Re­pu­bli­ci Srpskoj, FK Bo­rac na­pu­nuo je 90 go­di­na, u ko­ji­ma je os­tva­rio mno­ge za­pa­že­ne re­zul­ta­te, me­đu ko­ji­ma se iz­dva­ja­ju tro­fe­ji u Mi­tro­pa ku­pu 1992. i Ku­pu Ju­go­sla­vi­je 1988. godine

Masleša zaslužan za ime kluba

Osni­va­čka sjednica Skup­šti­ne ta­da Ra­dni­čkog spor­tskog klu­ba Bo­rac održa­na je 4. ju­la 1926. go­di­ne, a mno­gi sa­vre­me­ni­ci tih do­ga­đa­nja tvrdi­li su da je je le­gen­dar­ni Ve­se­lin Ma­sle­ša naj­za­slu­žni­ji za ime klu­ba.

"Ako se bo­ri­te, uko­li­ko će­te se bo­ri­ti za svo­ja ra­dni­čka pra­va, za­što da vam se klub ne zo­ve Bo­rac", na­vo­dno je ta­da re­kao Ma­sle­ša i os­ta­lo je pos­ta­la is­to­ri­ja.

U 90 go­di­na du­goj is­to­ri­ji Ba­nja­lu­ča­ni su osvo­ji­li ve­li­ki broj tro­fe­ja, ali se bez su­mnje iz­dva­ja­ju onaj na me­đu­na­ro­dnoj sce­ni 1992. i na do­ma­ćoj u biv­šoj Ju­go­sla­vi­ji 1988. go­di­ne. "Crve­no-pla­vi" su ne­ko­li­ko pu­ta ula­zi­li u Prvu li­gu Ju­go­sla­vi­je, ali os­ta­je upi­sa­no da su je­di­ni kao dru­go­li­gaš osva­ja­li Kup mar­ša­la Ti­ta. Tog 11. ma­ja 1988. tim iz gra­da na Vrba­su u Beo­gra­du je sa­vla­dao Crve­nu zvez­du rezultatom 1:0 i ta­ko se ar­mi­ji na­vi­ja­ča odu­žio za po­raz u fi­na­lu is­tog ta­kmi­če­nja 1974, ka­da je od njih bio bo­lji ta­daš­nji prvak Ju­go­sla­vi­je Haj­duk iz Spli­ta.

Kao osva­jač čet­vrtog mjes­ta u se­zo­ni 1990/91. izbo­rio je pla­sman na me­đu­na­ro­dnu sce­nu i Mi­tro­pa kup u Fo­đi i po­red ra­tnih de­ša­va­nja 1992. bio je sre­ćan za fu­dbal­sku Ba­nja­lu­ku. Osim Bor­ca, na ovom tur­ni­ru učes­tvo­va­li su ma­đar­ski Va­šu­taš, aus­trij­ska Admi­ra i do­ma­ćin Fo­đa. Tim iz Pla­to­no­ve uli­ce je do je­di­nog me­đu­na­ro­dnog tro­fe­ja do­šao na­kon dvi­je po­bje­de po­sli­je pe­na­la i to pro­tiv do­ma­ći­na i Ma­đa­ra.

Na­kon to­ga Bo­rac je osva­jao tro­fe­je sa­mo na do­ma­ćoj sce­ni. Pet pu­ta su po­di­za­li pe­har u Ku­pu RS i to 1995. 1996. 2009. 2011. i 2012, dok su tri pu­ta bi­li prva­ci RS 2001, 2006. i 2008. Ka­da je u pi­ta­nju BiH, 2010. su osvo­ji­li tro­fej u Ku­pu BiH, a go­di­nu da­na ka­sni­je osvo­jen je pe­har na­mije­njen šam­pi­onu BiH.

Svi re­zul­ta­ti i us­pje­si klu­ba sa­mo su mo­tiv vi­še za aktu­el­ne čel­ni­ke ko­ji že­le ek­spre­san po­vra­tak u BHT Pre­mi­jer li­gu BiH, a to će mo­ći da ura­de sa­mo ako osvo­je no­vu ti­tu­lu prva­ka RS.

Mi­sli­mo da je sa­da vri­je­me za na­po­ran rad ka­ko bi­smo klub vra­ti­li na sta­re sta­ze sla­ve, vi­še ne­go za slav­lje, re­kao Kus­tu­rić

"Mi­sli­mo da je sa­da vri­je­me za na­po­ran rad ka­ko bi­smo klub vra­ti­li na sta­re sta­ze sla­ve, vi­še ne­go za slav­lje. Ve­oma je bi­tno da je klub na­pu­nio 90 go­di­na i že­li­mo da do­če­ka još mno­go, mno­go go­di­na. Ovo je ve­li­ki ju­bi­lej klu­ba ko­ji i po­red to­ga što je is­ku­san ima mno­go ela­na da na­pra­vi još bo­lje re­zul­ta­te ne­go u pro­šlos­ti. Prvo mo­ra­mo odmah da se vra­ti­mo u Pre­mi­jer li­gu i sve smo po­dre­di­li tom ci­lju", re­kao je De­jan Kus­tu­rić, pred­sje­dnik Bor­ca.

 

Rad Borca je nekoliko puta zabranjivan

Rad FK Bo­rac je u vi­še na­vra­ta za­bra­nji­van, ali ni­kad pre­ki­dan, sve do 1941. go­di­ne, ka­da je stvo­re­na ta­ko­zva­na Ne­za­vi­sna Drža­va Hrvat­ska. Do­la­zak An­te Pa­ve­li­ća u Ba­nja­lu­ku zna­čio je da za "crve­no-pla­vi" klub vi­še ne­ma ži­vo­ta. Po okon­ča­nju Dru­gog svjet­skog ra­ta, rad Bor­ca je ve­oma brzo obnov­ljen. Bi­lo je to 23. ju­na 1945. go­di­ne, ka­da su Ba­nja­lu­ča­ni odi­gra­li prvu uta­kmi­cu na­kon ra­ta.

 

  • 1961. go­di­ne Bo­rac je prvi put izbo­rio ula­zak u Prvu li­gu Ju­go­sla­vi­je
  • 3 go­di­ne od 1992. do 1995. Bo­rac je igrao u li­ga­ma SR Ju­go­sla­vi­je.

 

Pripreme igrača Borca su u toku

Fu­dba­le­ri Bor­ca odi­gra­li su prvi kon­trol­ni meč u pri­pre­ma­ma za na­re­dnu se­zo­nu i u Bu­so­va­či su po­ra­že­ni od pre­mi­jer­li­ga­ša Mla­dos­ti iz Do­bo­ja kod Ka­knja rezultatom 0:1. Bo­rac je po­kle­kao u fi­ni­šu me­ča, po­što je La­zar Ka­la­ja­no­vić pos­ti­gao gol u 88. mi­nu­tu. Fu­dba­le­ri Bor­ca će u Ba­nja­lu­ci tre­ni­ra­ti do 7. ju­la, ka­da kre­ću put Zla­ti­bo­ra, gdje će nas­ta­vi­ti pri­pre­me za na­re­dnu se­zo­nu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije