Fudbal

FK Borac slavi 95. rođendan

FK Borac slavi 95. rođendan
Foto: N.N. | FK Borac slavi 95. rođendan

Fudbalski klub Borac iz Banjaluke danas slavi 95. rođendan.

"Jedan od najljepših rođendana dočekao je naš Borac, 95. Zašto najljepših? Zato što je šampion, najbolji u BiH, zato što igra Ligu šampiona, zato što su jasne konture stabilnosti kluba, zato što je vidljiv rast… Najljepšu čestitku očekujemo u utorak, vjerujemo da će je ispisati naši momci protiv Kluža u Rumuniji! Srećno svima koji vole najljepše crveno-plave boje! Aj Borac", saopšteno je iz Borca.

Osnivačka skupština Radničkog sportskog kluba Borac održana je 4. jula 1926. međutim, ideja o osnivanju kluba rodila se ranije, vjerovatno 1925. 

Banjaluka je već imala nekoliko malih fudbalskih klubova, đačkih, studentskih i radničkih, koji su nastajali i nestajali, a sve njih je predvodio veoma popularni i već afirmisani u cijeloj Vrbaskoj banovini Fudbalski klub Krajišnik, koji su finansirali industrijalci, imućni trgovci, a vodili viđeni ljudi iz javnog i političkog života grada.

Sa druge strane, grupa mladih trgovačkih pomoćnika željela je svoj klub. 

Mnogi savremenici tih događanja su tvrdili da je, u neku ruku, Veselin Masleša dao ime klubu:

„Ako se borite, ukoliko ćete se boriti za svoja radnička prava zašto da vam se klub ne zove Borac!“ 

Poslije toga uslijedile su uobičajene formalnosti. Inicijatori su se obratili tadašnjim vlastima da zahtjevom da osnuju klub. Prepiska je trajala gotovo godinu dana, sve do 4. jula 1926. godine, kada je održana glavna godišnja skupština. Za prvog predsjednika Borca izabran je Rudi Hiter. 

Najveći isupjeh klub je ostvario 1988. osvajanja Kupa Maršala Tita postavši jedini drugoligaš koji je to uspio a nezaobilazan trofej u borčevim vitrinama je i onaj iz Srednjeevropskog Mitropa Kupa 1992. "Crveno-plavi" su dva puta bili šampioni BiH 2011, i 2021, osvojili Kup BiH 2010...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije