Fudbal

Foto priča: Plava stotka

Foto priča: Plava stotka
Foto: FK ŽELJEZNIČAR | Foto priča: Plava stotka

"Željezničar stvar filozofije" i "Sretan rođendan, gospodine", poruke su koje su obilježile proslavu jubilarnog 100. rođendana Fudbalskog kluba Željezničar.

U čast i slavu jednog od najvećih sportskih kolektiva ne samo u Sarajevu, Bosni i Hercegovini, nego i kompletnom regionu, vikend za nama u gradu na Miljacki protekao je u svečarskoj atmosferi.

Od ranog subotnjeg jutra navijač s plavim motivima mogli su se vidjeti širom grada, a nemali broj njih ispoštovao je poziv klupskih čelnika i na rođendansku utakmicu s Veležom došao sa svečanim dres kodom - u odijelu i kravati.

Igrači pozdravljeni gromoglasnim aplauzom i navijačkim pjesmama na teren kultne sarajevske "Grbavice" izašli su s transparentom "100 godina ljubavi, ponosa i slave".

Na tribinama su bili i brojni velikani kluba, ali i ugledni gosti iz gotovo svih sfera društvenog života. Građevine, kako javne, tako i one u privatnom sektoru bile su ne samo tokom vikenda, nego i danima ranije ukrašene istaknutim brojem 100 i simbolima kluba koji je u svojoj bogatoj istoriji, kako poručuju s "Grbavice", bio jači od ratova, režima i partija!

U minulom vijeku navijači su naravno bili najveća pokretačka snaga Želje. Glavni akteri bili su i tokom proslave rođendana napravivši u "Dolini ćupova" nezaboravnu koreografiju.

Kulminacija se desila u večernjim satima u subotu, kada su simbolično duž željezničke pruge na glavnoj željezničkoj stanici u Sarajevu napravili špalir baklji.

U sjajnoj atmosferi u drugom planu je ostao rezultat derbi utakmice 9. kola M:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Veleža završene bez pobjednika 0:0.

Gosti iz Mostara takođe su se potrudili ispoštovati vrijeme, mjesto i trenutak, pa je njihov trener Feđa Dudić po vlastitom priznanju prvi put jednu utakmicu vodio u odijelu.

Takođe, poklon povodom jubileja Željezničar dobio je i od čelnika Veleža u vidu uokvirenog kolaža s igračima oba tima i sa brojem 100.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije