Fudbal

Francuski političari traže otkazivanje utakmice s Turskom

Francuski političari traže otkazivanje utakmice s Turskom
Foto: Anadolija | Francuski političari traže otkazivanje utakmice s Turskom

Večeras će derbi grupe H u kvalifikacijama za Euro igrati Francuska i Turska. Obje ekipe imaju po 18 bodova i biće to dvoboj za prvo mjesto u grupi.

Međutim, dobar dio francuske političke scene traži da se utakmica ne odigra kao odgovor na tursku invaziju na Siriju te vojno salutiranje turskih fudbalera nakon utakmice s Albanijom (1:0) u petak.

Nakon utakmice, službena Twitter stranica turske reprezentacije postavila je fotografiju na kojoj se vidi kako cijela ekipa i stručni štab čine istu gestu u svlačionici, s natpisom kako su igrači "posvetili pobjedu turskim hrabrim vojnicima i kolegama mučenicima".

Žan-LuK Melenšon, vođa francuske populističke ljevičarske stranke France Insoumise, napisao je sljedeći status na Twitteru:

"Ako turski fudbaleri vojno pozdravljaju, moraju očekivati da će se s njima postupati kao s vojnicima neprijateljske vojske. Dakle, protiv njih ne igramo fudbal. Osnove sportskog bavljenja više nema!", poručio je.

U međuvremenu, Žan Kristof Lagarde, vođa desničarskog UDI-ja, rekao je sljedeće:

"Ovim vojnim pozdravom turska reprezentacija probila je granicu koja mora odvojiti sport od politike. Ne možemo na Stade de Franceu pozdraviti one koji podržavaju pokolje naših kurdskih saveznika."

 

Predsjednik francuske fudbalske federacije, Noel Le Gre, navodno je rekao da će himna biti dovoljno glasna da uguši bilo kakve povike ili zvižduke gostujućih turskih navijača.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije