Fudbal

Fudbal stao u Boliviji, najjače lige namještene

Fudbal stao u Boliviji, najjače lige namještene
Foto: fbf.com | Fudbal stao u Boliviji, najjače lige namještene

Fudbalski savez Bolivije (FBF) obustavio je dva najviša ranga tamošnjeg fudbala poslije istrage o namještanju utakmica.

Istražioci takmičenja koje nazivaju raj za kladioničare tvrde da se cijeli sistem u ovoj ligi temelji na manipulaciji rezultatima, a predmet njihove istrage su bili čelnici klubova, igrači i veliki dio sudijske organizacije.

Sve je došlo kao posljedica curenja eksplicitnih sadržaja koji su rezultat prisluškivanja i intenzivnog procesa u kojem su se skupljale informacije, a odluka da se prekine takmičenje donesena je sa 14 glasova "za" i jednim protiv, prenose svjetski mediji.

Tamošnji mediji pišu da je odluka stupila na snagu sedam dana nakon prvih optužbi disciplinske komisije, koja je objavila desetak inkriminišućih audiosnimaka, u kojima se govori o kompletnoj "kriminalnoj mreži" u koju su uključeni menadžeri više od polovine prvoligaških i drugoligaških klubova, igrači i sudije.

Iz FBF su poslali službeni zahtjev najvišem južnoameričkom fudbalskom telu (KONMEBOL) da im dozvoli organizaciju novog prvenstva u suženom obliku, koje bi se trebalo da se održi od kraja septembra do kraja decembra.

Takođe, zatražena je potpuna zabrana klađenja na bolivijski fudbal. U trenutka suspenzije prvenstva, lider je bila ekipa Strongest sa 49 bodova, šest više od Nasional Potosija, te osam od Bolivara. Neizvjesnije je bilo u borbi za opstanak gdje je posljednjih šest ekipa bilo u tri boda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije