Fudbal

Fudbaleri BiH poveli pa izgubili od Poljske

Fudbaleri BiH poveli pa izgubili od Poljske
Foto: N.N. | Fudbaleri BiH poveli pa izgubili od Poljske

Fudbalska reprezentacije Bosne i Hercegovine poražena je večeras od Poljske u utakmici drugog kola UEFA Lige nacija - Liga A – Grupa 1 rezultatom 1:2.

Izabranici selektora Dušana Bajevića na stadionu "Bilino polje" u Zenici poveli su u 24. minuti golom iz jedanaesterca. Jan Bednarek u 23. minuti u šesnaestercu je gurao Elvira Koljića, a turski sudija Džunejt Čakir je pokazao na bijelu tačku. Odgovornost je preuzeo Haris Hajradinović i pogodio za 1:0.

Bio je to ujedno prvi i jedini šut u okvir gola bh. tima na utakmici, nakon čega su gosti krenuli ofanzivnije ka golu "zmajeva". Prvo je u 31. minuti Piort Zielinski šutirao, ali je Asmir Begović, večeras kapiten reprezentacije BiH, njegov šut odbranio. Pet minuta kasnije po desnoj strani je probio Kamil Grosicki, a loptu je u korner izbacio Ermin Bičakčić. Već u sljedećem napadu nakon ubacivanja iz ugla Kamil Glik je šutirao za malo pored gola Asmira Begovića.

Gorosicki je pokušao glavom i u 41. minuti, kada je Begović ponovo bio siguran, a pritisak Poljaka je urodio plodom u sudijskom vremenu. Glik je nakon kornera glavom poslao loptu u nebranjeni dio mreže gola BiH za 1:1.

Selektor Dušan Bajević utakmici protiv Poljske počeo je u značajno izmijenjenom sastavu u odnosu na susret prvog kola protiv Italije u Firenci (1:1). Tako u prvih 11 između ostalih nije bilo kapitena Edina Džeke koji je u 60. minuti zamijenio Muhameda Bešića, ali ni Edina Višće koji je u igru ušao na početku drugog poluvrfemena umjesto Amera Gojaka.

U nastavku utakmice igra se rasplamsala, a prvu ozbiljniju priliku bh. tim je imao u 59. minuti kada Višća nije najbolje zahvatio loptu nakon ubacivanja Eldara Ćivić. Potom su Poljaci ponovo preuzeli terensku incijativu, koju su krunisali vodećim golom u 67. minuti. Maceji Ribus je uputio odličan centaršut a loptu u gol po drugi put u Begovićevu mrežu pospremio Grosicki.

Do kraja utakmice fudbaleri BiH imali su priliku za izjednačenje u 78. minuti, ali je Lukas Fabianski ukrotio pokušaj Edina Džeke, te u 85. kada se Edin Višća nije dobro snašao u petercu Poljaka.   

U drugoj večerašnjoj utakmici Grupe 1 Italija je u gostima savladala Holandiju rezultatom 1:0.

Narednu utakmicu reprezentacije BiH igra u oktobru protiv Sjeverne Irske u okviru odgođenog baraža za plasman na EURO.

1. Italija      2     1     1     0     2:1  4

2. Holandija 2     1     0     1     1:1  3

3. Poljska     2     1     0     1     2:2  3

4. BiH   2     0     1     1     2:3  1

REZULTATI VEČERAŠNJIH UTAKMICA

Liga nacija - Liga A

Bosna i Hercegovina - Poljska 1:2

Holandija  – Italija 0:1

Liga nacija - Liga B

Austrija – Rumunjska 2:3

Češka – Škotska 1:2

Izrael – Slovačka 1:1

Sjeverna Irska – Norveška 1:5

Liga nacija - Liga C

Kazahstan – Bjelorusija 1:2

Albanija – Litva 0:1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije