Fudbal

Fudbaleri BiH u Zenici dočekuju slabašni Gibraltar

Fudbaleri BiH u Zenici dočekuju slabašni Gibraltar
Fudbaleri BiH u Zenici dočekuju slabašni Gibraltar

Riješiti sve brzo po mogućnosti već do kraja prvog poluvremena, plan je koji će fudbaleri Bosne i Hercegovine nastojati realizovati u subotu naveče u Zenici, u utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Gibraltara.

Svaki drugi ishod osim uvjerljive pobjede "zmajeva" bio bi i više nego senzacija. Zbog povreda i kartona bh. tim će istrčati u kombinovanom sastavu, ali Miralem Pjanić, veznjak Juventusa, kaže da omjer snaga na terenu neće doći u pitanje kao ni ime konačnog pobjednika.

"Ne potcjenjujemo nikoga. Međutim, apsolutni smo favoriti, igramo pred domaćom publikom, iskusniji smo od Gibraltara i moramo pobijediti. Naravno, fudbal je takav da je sve moguće, nikad se ne zna ko šta može napraviti i svakako da ćemo biti oprezni. Upravo zato da bismo izbjegli neke nepredviđene situacije, da bismo izbjegli neku nervozu, bilo bi dobro riješiti utakmicu što ranije. Nakon prvog poluvremena moramo voditi sa dva, tri ili i više pogodaka", istakao je Pjanić.

Vezista "stare dame" upozorava da na određeni način svi već sada moraju misliti o narednoj utakmici kvalifikacija protiv Grka, koji u subotu gostuju u Briselu kod Belgije, lidera Grupe H. Direktnog konkurenta "zmajeva" u borbi za drugo mjesto bilo bi poželjno u junu dočekati u kompletnom sastavu.

"U susretu protiv Gibraltara moramo odigrati oprezno. Ne smijemo dopustiti sebi neki nepromišljen potez. Treba da igramo pametno i završimo utakmicu bez kartona, što nam je i te kako bitno pred susret s Grcima. Uvjeren sam da ćemo ovaj subotnji zadatak odraditi na najbolji mogući način", poručio je Pjanić.

Goleadu predviđa i trener u stručnom štabu Igor Janković. Očekuje da "zmajevi" od prve minute opravdaju ulogu bolje i kvalitetnije ekipe.

"Od prve minute krenućemo napadački. Nema laganih protivnika i pobjeda može doći samo uz maksimalan pristup i borbenost. Fudbaleri su svjesni da pobjedom ostajemo u igri za taj baraž, to nam je glavni cilj. Gol-razlika nije bitna. Važna su samo tri boda, ali naravno da ćemo pokušati obradovati našu publiku dobrom igrom i sa što više golova. To očekujemo i vjerujem da ćemo i ostvariti", kazao je Janković.

Najstariji član selekcije na ovom okupljanju je napadač Herte Vedad Ibišević. On je istakao da u timu ima dosta novih igrača i da se najviše po tome ovo okupljanje razlikuje od ostalih.

"Brzo su se oni uklopili, kao i uvijek sve je na visokom nivou. Na ovim mladim igračima je da se prilagode, fali nam nekoliko igrača, možda ova utakmica bude opasna bez obzira na to koliko protivnik ima ili nema kvaliteta. Moramo biti ozbiljni i skoncentrisani, jer ne smijemo dopustiti nikakvo iznenađenje", kazao je Ibišević, koji je prije svega mislio na izostanak Edina Džeke i Emira Spahića.

Utakmica BiH - Gibraltar igra se u subotu na stadionu "Bilino polje" s početkom u 18 časova uz direktan prenos na BHT 1. Tri dana kasnije puleni selektora Mehmeda Baždarevića u Elbasanu će odigrati prijateljski susret s Albanijom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije