Fudbal

Fudbaleri Širokog Brijega kreću u lov na Sarajevo

Fudbaleri Širokog Brijega kreću u lov na Sarajevo
Foto: N.N. | Fudbaleri Širokog Brijega kreću u lov na Sarajevo

Raspored Sarajeva u prva tri proljetna kola daje nam pravo da se nadamo da im se možemo približiti, poručio je Toni Karačić, šeg stručnog štaba Širokog Brijega.

Ekipa s "Pecare" danas je prvim sastankom i ljekarskim pregledima počela pripreme za fudbalsko proljeće. Prvi trening u svom trening kampu "Musa Karačić" obaviće danas. Ukoliko im epidemiološka situacija bude dozvoljavala, dio brušenja forme trebalo bi da obave i u Makarskoj.

"Počinjemo među prvima s pripremama jer nam to uvjeti dozvoljavaju. Jednostavno imamo infrastrukturu, naš trening kamp koji je među najboljima u BiH, zatim vremenske uvjete i možemo raditi bez problema. Pred nama je dosta vremena da uradimo detaljno sve ono što smo isplanirali", kazao je juče Toni Karačić.

A isplanirali su da dobre igre iz jesenje polusezone, koju su završili na trećem mjestu M:tel Premijer lige BiH, nastave i na proljeće. Imaju dva boda zaostatka za drugoplasiranim Željezničarom i 11 manje od lidera Sarajeva.

"Sarajevo proljeće otvara sa tri utakmice sa Željezničarom, Zrinjskim i Širokim Brijegom. Ta tri kola postoji realna mogućnost da se smanji bodovna razlika i da treći krug sezone bude puno neizvjesniji po pitanju prvog mjesta. Ukoliko, pak, Sarajevo u te tri utakmice odigra na nivou jeseni, onda je pitanje prvaka već odlučeno", istakao je Karačić.

Tvrdi da njegova ekipa nije odustala od trke za trofej prvaka BiH, bez obzira na dominaciju bordo tima u prošloj godini, koju je završio bez ijednog poraza.

"Nogomet je čudna igra i ništa nije nemoguće. Naravno, treba uzeti u obzir da je Sarajevo odigralo sjajnu polusezonu, da su zasluženo na prvom mjestu, ali tri utakmice koje ih čekaju nama svima daju za pravo da se nadamo da im se možemo približiti, a onda u trećem krugu sezone je puno toga moguće. Neću da zvučim pretjerano ambiciozan, ali dok god postoji mogućnost mi ćemo se truditi da stignemo Sarajevo", najavio je Karačić.

Izlazak u Evropu je imperativ. Taj cilj, osim kroz M:tel Premijer ligu BiH, fudbaleri s "Pecare" mogu ostvariti i takmičenjem u Kupu BiH, gdje su izborili plasman u završnicu.

"Uvijek je izlazak u Europu za NK Široki Brijeg imperativ. Napadamo na oba trofeja. U dobroj smo poziciji i trebaju nam zato kvalitetne pripreme, sa što manje problema u smislu povreda ili ne daj bože virusa korona", rekao je Karačić.

Za velike ambicije biće potrebno i nekoliko pojačanja, tim prije jer su "Pecaru" ove zime napustili Toni Jović, Mateo Marić te kapiten Dino Ćorić. Pod upitnikom je ostanak još nekoliko igrača.

"Široki Brijeg je poznat po tome da ne gomila igrače. Uvijek smo s pojačanjima išli ciljano i dovodili samo one koji mogu napraviti prevagu. Igrači koji su nas napustili su bili starteri i to svakako može biti hendikep za nas. Međutim, njihovi odlasci za nas su i neka vrsta izazova. Traba posložiti stvari tako da iz svega izađemo jači, odnosno nogometno proljeće dočekamo svježiji i bolji. U pregovorima smo s nekoliko pojačanja i siguran sam da ćemo naći način da se ne osjete promjene u kadru koje smo doživjeli, odnosno da se osjete, ali na jedan pozitivan način", zaključio je Karačić.

Širokobriježani nastavak prvenstva otvaraju 27. februara gostovanjem kod Mladosti u Doboj kod Kakanj. Potom putuju u Krupu te dočekuju Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije