Fudbal

Fudbaleri Zrinjskog i Leotara ujedinjeni u borbi protiv nasilja nad ženama

Fudbaleri Zrinjskog i Leotara ujedinjeni u borbi protiv nasilja nad ženama
Foto: N.N. | Fudbaleri Zrinjskog i Leotara ujedinjeni u borbi protiv nasilja nad ženama

U okviru ovog projekta Mozzart je pružio finansijsku podršku Udruženju građana "Vive žene" u Tuzli za rad tamošnje Sigurne kuće.

U svijetu je u toku kampanja "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja nad ženama i djevojčicama". Ovoj misiji pridružila se i kompanija Mozzart koja je nedavno pokrenula sopstvenu kampanju "Stop nasilju nad ženama u BiH" koju su podržali i fudbaleri dva bh premijerligaša.

HŠK Zrinjski i FK Leotar su u prije početka međusobnog duela na terenu nosili majice sa porukom da se nasilje nad ženama mora zaustaviti!

U okviru ovog projekta Mozzart je potpisao i Protokol o saradnji sa Udruženjem građana "Vive žene" u Tuzli, pružajući im finansijsku podršku za rad tamošnje Sigurne kuće.

"Vrlo važan momenat da su se muškarci uključili u kampanju Mozzarta "Stop nasilju nad ženama u BIH", noseći majice sa tom porukom. Nama je cilj u BIH da se muškarci što više uključe i da se glas, onih koji nisu tolerantni na nasilje, što više čuje jer tako daju primjer mlađim generacijama. Zato sve pohvale za Mozzart za ovu kampanju", kaže Jasna Zečević, predsjednica UG "Vive žene" Tuzla.

U Sigurnoj kući u Tuzli trenutno borave četiri žene i šestoro djece, a, osim smještaja, nude i usluge ambulantnog savjetovališta za žrtve nasilja. Od početka ove godine imali su ukupno 89 korisnica, dok je tokom protekle dvije decenije njihove usluge koristilo više od 1.300 žena i djece. Sve to ukazuje na trend porasta broja žrtava nasilja.

"Podrška koju smo dobili od kompanije Mozzart nam daje osjećaj sigurnosti. To nam daje poruku da nismo sami i da nasilje nije samo briga nas u Sigurnoj kući, već i našeg okruženja. Mozzart nam je omogućio da riješimo problem sa nedostatkom kadra jer je četvoro uposlenika, koji brinu o sigurnosti naših štićenica i njihove djece, bilo na bolovanju", dodaje Jasna Zečević.

Iz ovog udruženja naglašavaju da društvo samo zajedničkim snagama može da utiče na mijenjanje svijesti o nasilju nad ženama, posebno ako utičemo na ponašanje muškaraca. Toga su svjesni i u kompaniji Mozzart iz koje poručuju da će nastaviti da se zalažu za zaustavljanje nasilja nad ženama u BIH.

"Pokretanjem kampanje “Stop nasilju nad ženama u BIH” željeli smo da se uhvatimo u koštac s tim problemom sklapajući partnerstva sa nadležnim institucijama i sigurnim kućama širom BIH. Uključivanjem sportista u našu misiju htjeli smo da poruku da nasilje treba da se zaustavi čuje što više onih koji svoje omiljene igrače prate na terenu. Ovo je utakmica u kojoj zajednički treba da pobijedimo nasilje", kaže Selma Salkanović, rukovodilac Direkcije korporativnih poslova Mozzarta.

Ova kompanija nedavno je potpisala protokole o saradnji sa Agencijom za ravnopravnost polova BiH i Gender centrom Federacije BIH. Kampanja "16 dana aktivizma" trajaće do 10. Decembra - kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, a iz UG "Vive žene" i Mozzarta poručuju da će misiju protiv nasilja nastaviti i nakon toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije