Fudbal

Rezanje troškova u FK Velež: S manje novca trčaćemo brže

Rezanje troškova u FK Velež: S manje novca trčaćemo brže
Foto: N.N. | Rezanje troškova u FK Velež: S manje novca trčaćemo brže

S manje novca u džepovima trčaćemo još brže, bila je reakcija jednog igrača nakon što su im čelnici Fudbalskog kluba Velež morali saopštiti da će zbog posljedica pandemije virusa korona njihova mjesečna primanja biti smanjena za 50 posto.

Džemil Šoše, direktor mostarskog premijerligaša, tvrdi da su mjere rezanja troškova privremene i neminovne u cilju prevazilaženja novonastale situacije. Istovremeno ističe da su svi uposlenici, svjesni stanja u kojem se nalazi cijeli svijet, pa samim  tim  i Velež, bez primjedaba prihvatili restriktivne mjere.

"Prestankom takmičenja u BH Telecom Premijer ligi BiH, odnosno priliva sredstava, i FK Velež je došao u situaciju gdje smo morali razmišljati na koji način da zadržimo sve igrače koji imaju profesionalni ugovor te da na neki način smanjimo jedan dio njihovih primanja. Na prijedlog Upravnog odbora smo napravili smanjenje od 50 posto, što su igrači prihvatili i zaista sam im zahvalan na razumijevanju i solidarnosti. Ponosan sam što su svi bili jednoglasni da u ovoj situaciji treba pomoći klubu, kako bismo svi zajedno izašli jači iz novonastale situacije", istakao je Šoše.

Naglašava da odluku nije bilo jednostavno saopštiti igračima, koji su se i pored nezavidne situacije ipak znali i našaliti.

"Bio sam u problemu tražeći način kako da im to saopštim, jedan me igrač čak pokušao oraspoložiti i našalio se rekavši: 'Šefe, ništa ne brinite, čak se i brže trči kad je manje para u džepovima'", kazao je Šoše i dodao:

"Igrači su pokazali koliko vole klub. Mjere i smanjivanje primanja za 50 posto tiču se samo plata za mart. Očekujem da ćemo već za april popraviti stanje i barem za 10 ili 20 posto povećati plate. Niko ne zna šta će sutra biti, ali najtoplije se nadam da će u međuvremenu više novca biti na klupskom računu".

Nadaju se "rođeni" i skorom nastavku takmičenja iako o tome ne odlučuju ni oni, kao ni Nogometni/Fudbalski savez BiH.

"Vjerujem da nema mnogo onih koji su očekivali da će pauza potrajati ovoliko dugo i da ćemo ući u ovakvu neizvjesnost. Iz dana u dan nam dolaze informacije da bi se trebalo nešto početi dešavati. Imali smo i video-konferenciju predstavnika klubova sa N/FS BiH, na kojoj, nažalost, nismo mogli donijeti odluku. Savez i klubovi nisu u mogućnosti da odlučuju o tome, pitaju se štabovi civilnih zaštita i druge nadležne službe, pa moramo čekati", podsjetio je Šoše.

A dok se epidemiološka situacija ne popravi, kondicioni trener Jasmin Trnovac pravi sedmični plan svim našim igračima za individualne treninge. Pandemija je napravila dosta problema, ali ima i onih stvari koje nisu zaustavljene. Radovi na rekonstrukciji stadiona, odnosno izgradnji tribine se odvijaju.

"Bez obzira na sve što nas je zadesilo, radovi na istočnoj tribini, popularnoj 'Red armi' tribini, nisu stali. U nešto su manjem kapacitetu zbog ograničenog broja majstora na jednom mjestu u isto vrijeme. Zbog toga je moguće probijanje rokova, što je u ovom trenutku ipak najmanje bitno. Kad Liga krene, najvjerovatnije će se igrati pred praznim tribinama neko određeno vrijeme", zaključio je Šoše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije