Fudbal

Fudbalerke SFK 2000 Sarajevo ciljaju krov Evrope

Fudbalerke SFK 2000 Sarajevo ciljaju krov Evrope
Foto: SFK Sarajevo | Fudbalerke SFK 2000 Sarajevo ciljaju krov Evrope

Niko nama ne smije zabraniti želju da jednog dana stvorimo klub koji će igrati u finalu Lige prvaka i duboko vjerujemo u taj zacrtani cilj, poručila je Azra Numanović, generalni sekretar i igračica Ženskog fudbalskog kluba SFK 2000 Sarajevo.

Odlukom Izvršnog odbora N/FS BiH Sarajke su ponijele novu, ukupno 18. šampionsku titulu. Osim pehara, izabranice trenera Samire Hurem popravile su i Ginisov rekord nadmašivši KI s Farskih Ostrva, koji je držao do sada primat sa 17 titula. Numanovićeva objašnjava da ključ njihovog uspjeha nije magična formula, nego rad, odricanje i konstantna želja za napretkom.

"Postižemo sve ove rezultate jer imamo uvijek viziju bolje budućnosti i stalnog napretka. Nikada ne želimo biti zadovoljne samo onim što smo trenutno postigle. U BiH postoji 35 klubova i mi nemamo neki magični napitak da budemo konstantno najbolje. Naš uspjeh se bazira isključivo na puno rada i odricanja. Svi klubovi će napredovati u onom momentu kada njihovi ciljevi ne budu kratkoročni. Mnogi za cilj imaju pobijediti SFK 2000, a niko nema petogodišnji, a kamoli desetogodišnji plan. Kratkoročno se ne može ništa postići. Možete bljesnuti, ali se ne možete zadržati na sceni i to je ono što nas razlikuje od ostalih. Zato mi imamo 18 titula", smatra Numanovićeva.

Njihov klub ujedno je nosilac i niza projekata u cilju razvoja ženskog fudbala.

"Nekima bi bilo dovoljno da su samo prvaci države i igraju u Evropi. Nama nije, pa smo pokrenuli projekat fudbala za djevojčice u osnovnim školama. Zasad u Sarajevu, ali želimo i šire. Mnogi će reći da je to dodatni posao koji oduzima vrijeme, ali naša vizija je da tako ulažemo u budućnost. Stvaramo veću bazu i razvijamo ženski fudbal", istakla je Numanovićeva.

Takođe, višestruke šampionke BiH su i ponosne začetnice ideje buduće regionalne lige.

"Naš projekat je i ideja o stvaranju regionalne lige. U julu je bilo planirano da se odigra prvi turnir u Sarajevu koji bi poslužio kao model za regionalnu ligu u budućnosti. Imali smo potvrdu dolaska prvaka Srbije, Crne Gore, Slovenije i Mađarske, koji su trebali da budu naši gosti. Ostaje da se vidi da li će zbog virusa korona biti pomjeren turnir, ali te sve naše aktivnosti potvrđuju želju da mi jednoga dana budemo klub koji će igrati finale Lige prvaka. Koliko god mi napredujemo, Evropa ne stoji i moramo ih pratiti stalno u svemu. Nadamo se da ćemo u jednom momentu uspjeti napraviti dva koraka dok oni naprave jedan", smatra Numanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije