Fudbal

Fudbalerke SFK 2000 Sarajevo najbolje rangirani tim regiona

Fudbalerke SFK 2000 Sarajevo najbolje rangirani tim regiona
Foto: N.N. | Fudbalerke SFK 2000 Sarajevo najbolje rangirani tim regiona
Vedran Radenović

SFK 2000 je evropski brend i sigurna sam da uz kvalitetnu podršku za nekoliko godina možemo igrati i finale UEFA Lige prvaka, rekla je Samira Hurem, trenerica aktuelnih i višestrukih prvakinja i osvajačica Kupa BiH iz Sarajeva.

Njene riječi potvrđuje i rang-lista portala eurotopteams.com, na kojoj "bordo dame" zauzimaju 33. mjesto u konkurenciji 260 klubova iz Evrope. Najbolje su rangirana ekipa iz regiona s 319 bodova. Spartak iz Subotice se nalazi na 37. mjestu sa 303 boda, a na 38. poziciji sa 300 je Osijek iz Hrvatske. Iz BiH u odabranom društvu našle su se još samo fudbalerke ŽFK Banjaluka na 211. mjestu.

"Ova rang-lista je samo još jedna potvrda našeg dugogodišnjeg kvalitetnog rada. Ujedno je i motiv da budemo još bolje", istakla je Huremova.

Strategija kluba je da planiraju budućnost za četvorogodišnji period. Tako do 2022. žele ostvariti minimalno plasman u osminu finalu najjače ženske lige na Starom kontinentu.

"Kada smo počinjali prije oko osam godina mnoge naše želje su zvučale samo kao san. Mnogi nisu vjerovali da je moguće izgraditi ime koje će se respektovati i igrati bitnu ulogu u BiH, a kamoli u Evropi. Mi smo to opovrgnuli, bili smo na korak osmine finala UEFA Lige prvaka, a sada želimo otići i korak više", dodala je Huremova.  

Prvo mjesto sa 1.992 boda drži francuski Lion, slijede Volfzburg, Rosengard, PSŽ, Barselona, Brondbi, Frankfurt, Fortuna, Cirih...

"U ovom trenutku nismo na nivou tih ekipa, ali smo uvjerene da ćemo kroz nekoliko godina biti i u vrhu. Samo se nadam da će i odgovarajuće institucije prepoznati da je SFK 2000 brend u koji vrijedi ulagati, a mi ćemo se revanširati dobrim rezultatima. Nažalost, trenutno u budžetima vladajućih institucija nema planiranih ulaganja u ženski sport. Mi smo na margini, ali nećemo odustati", tvrdi Huremova.

Sarajke već nekoliko godina egzistiraju kao neformalni član FK Sarajevo. Na osnovu memoranduma o saradnji od "bordo kluba" imaju svu podršku.

"Zahvalne smo FK Sarajevo, odnosno Upravi koja nam omogućava potpuno iste uslove kao za mušku ekipu. Između ostalog, na raspolaganju nam je trening centar u Butmiru. Bez njihove podrške sve dosad urađeno ne bi bilo moguće. Nadamo se samo da će to prepoznati i institucije i omogućiti nam prije svega da zadržimo kvalitet igračkog kadra koji imamo", zaključila je Huremova, koja je ujedno i selektorica ženske reprezentacije BiH, a koja je 2016. proglašena za najboljeg trenera BiH.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije