Fudbal

Fudbalska bh. Vlada o nasljedniku Mehmeda Baždarevića

Fudbalska bh. Vlada o nasljedniku Mehmeda Baždarevića
Foto: N.N. | Fudbalska bh. Vlada o nasljedniku Mehmeda Baždarevića

Velika neizvjesnost vlada uoči današnje sjednice Izvršnog odbora Fudbalskog/Nogometnog saveza zbog koje će izbor selektora fudbalske reprezentacije BiH vjerovatno biti prolongiran.

Klima u fudblaskoj bh. vladi je takva da postoji velika mogućnost da odluka bude odgođena, vjerovatno do Nove godine, a da li će do nje doći u mnogome će zavisiti od Komisije za imenovanje selektora u sastavu Ivica Osim, Duško Bajević, Sead Kajtaz i Zvjezdan Misimović, od koje se očekuje da IO prezentira potencijalne kandidate. Ukoliko Komisija ne bude imala usaglašen stav o jednom kandidatu, odnosno ponudi više od jednog, što će se vjerovatno i desiti, onda će vjerovatno doći do odgode imenovanja.

"Sve je spremno za današnju sjednicu, a da li ćemo dobiti selektora, to ne znam, to ne može niko reći u ovom trenutku", kaže član IO i potpredsjednik N/FS BiH Milorad Sofrenić.

Proteklih dana mnogo se spekuliralo o imenima, a na kraju je čini se knjiga spala na dva slova: Amara Osima i Mehu Kodru. Sofrenić tvrdi da je Komisija završila svoj posao, te da će danas dostaviti izvještaj članovima Izvršnog odbora, koji se na kraju i pitaju ko će sjesti u užaranu klupu.

"Koliko znam, Komisija je obavila sve razgovore, a danas ćemo imati izvještaj o kojem ćemo diskutovati. Da li ćemo danas dobiti selektora ili ćemo to pitanje ostaviti do daljega, to ne znam", ističe Sofrenić.

On otkriva da je četveročlana Komisija do sada obavila razgovore sa najmanje četiri kandidata.

"Koliko znam, razgovarano je sa Osimom, Kodrom, Robertom Prosinečkim i Slavoljubom Muslinom. Možda čak i mimo toga bude neko novo ime. Izbor selektora nije prioritet koji gori, ali bi svakako bilo bolje da ga dobijemo prije nego kasnije, s obzirom na to da su već dogovorene utakmice po SAD", zaključio je Sofrenić.

Ako se zna da je dolazak Prosinečkog u domenu naučne fantastike, a da se Muslin zahvalio i odbio poziv, sve govori da će to biti Osim ili Kodro.

Komisija sačinjena od proslavljenih imena je baš kao i javnost čini se podijeljena kada su u pitanju njih dvojica, a oni su juče navodno imali sastanak na kojem su pokušali da usaglase stavove i da danas Izvršnom odboru dostave jedno ime. U slučaju da na stolu budu oba imena,"vruć krompir" bio bi u rukama članova IO, koji bi u toj varijanti vjerovatno izbjegli glasanje o novom selektoru, što bi značilo da bi Komisija u narednom periodu mogla stupiti u kontakt sa još nekim trenerima koji bi pristali raditi za plaću ne veću od 15.000 evra.

Danas će u Zenici biti upriličen i progodni ispraćaj dugogodišnjem generalnom sekretaru RS Rodoljubu Petkoviću, koji ide u penziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije