Fudbal

Fudbalska reprezentacija BiH izborila baraž za SP 2010.

Fudbalska reprezentacija BiH izborila baraž za SP 2010.
Fudbalska reprezentacija BiH izborila baraž za SP 2010.

Nakon trijumfa u Estoniji rezultatom 2:0 fudbalska reprezentacija BiH ostvarila je istorijski uspjeh osiguravši plasman u baraž za Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoafričkoj Republici. Sada ih očekuje, kao i navijače u našoj zemlji, spektakl u srijedu na "Bilinom polju", gdje će u posljednjem kolu Grupe 5 ugostiti Španiju, aktuelnog šampiona Evrope, a onda će sve oči biti uperene u žrijeb koji će odrediti koji će protivnik izaći na megdan našoj selekciji u borbi za toliko željeni Mundijal.

Ovo je najljepši mogući scenarij. U zadnjem kolu kvalifikacija, bez imperativa pobjede i kao sigurni učesnici baraža igramo pred domaćim navijačima s prvakom Evrope, kaže Ibričić

U Estoniji su izabranici Miroslava - Ćire Blaževića odigrali fenomenalnu utakmicu. Niti u jednom trenutku susreta dominacija bh. tima nije dolazila u pitanje. Sa dva gola, Edina Džeke u 30. i Vedada Ibiševića u 64. minuti, zapečatili su sudbinu domaćina, ali i Turaka koji su se nadali kiksu naše selekcije.

"Ne znam da li smo ikada djelovali onako nadmoćno kao u subotu u Estoniji. Svi smo očekivali tešku utakmicu, ali je na kraju ispalo da smo bez većih poteškoća pobijedili. Cijela ekipa odigrala je i više nego maksimalno. Sve dok nismo postigli drugi pogodak, domaćinima u Talinu nismo dozvolili da nas niti u jednom trenutku ugroze. Nakon drugog gola smo se malo opustili, ali najvažnije je da smo pobijedili i da idemo u baraž. Sasvim je svejedno ko će biti protivnik u baražu. Ako budemo igrali kao u Talinu, ne može nam niko ništa. Drago mi je da ćemo u srijedu sa Špancima igrati revijalnu, odnosno utakmicu za publiku i nadam se da ćemo pobijediti", rekao je Samir Muratović.

Safet Nadarević, stoper bh. reprezentacije, pružio je odličnu partiju u Talinu, gdje Ćirini izabranici nisu dozvolili Estoncima da naprave išta ozbiljnije.

"Obećali smo prije utakmice da nećemo primiti pogodak i to smo i ispoštovali. Domaćini nisu imali šansu i zasluženo smo pobijedili. Sljedeća prepreka prije baraža je već u srijedu Španija i bez obzira što je sve već poznato, to neće biti rekreativna utakmica. To je meč za dokazivanje i želimo u Zenici da osvojimo još tri boda. Potom ide baraž i nije bitno ko će nam biti protivnik, najbitnije je da smo svi spremni da priuštimo radost našim navijačima", istakao je Nadarević.

Iako se nije upisao u listu strijelaca Zvjezdan Misimović u Talinu je bio asistent kod oba pogotka. U sjajnoj fudbalskoj predstavi mnogi se slažu da je upravo prvotimac Volfsburga bio prvo ime utakmice.

"U utakmicu smo ušli svjesni velikog uloga. Od prve minute smo dobro odigrali i pokazali ko je šef na terenu. Samim tim ni pobjeda nije došla u pitanje. Bili smo sigurni i dominantni svih 90 minuta i zasluženo slavili. Ne znamo ko će nam se suprotstaviti u baražu, ali se nadam da ćemo imati sreće u žrijebu, te dobiti protivnika s kojim se ravnopravno možemo nositi. Konačno je vrijeme da priredimo tu senzaciju i plasiramo se na Svjetsko prvenstvo. Naravno, prije toga ćemo u srijedu prirediti spektakl u Zenici u kojem će uživati navijači", rekao je Misimović.

Odličnu partiju u subotu je pružio i Senijad Ibričić, koji zbog drugog žutog kartona neće imati pravo nastupa u srijedu protiv aktuelnih prvaka Evrope.

U Talinu smo igrali onoliko koliko nam je trebalo. Bez greške i odlično u svim segmentima. Bili smo strpljivi, čekali njihovu pogrešku i zabili dva gola. Na vrijeme smo poveli, tako da u nastavku domaćini nisu imali šanse da nas ugroze. Nažalost, neću biti u kombinaciji protiv Španije, ali ovo je najljepši mogući scenarij. U zadnjem kolu kvalifikacija, bez imperativa pobjede i kao sigurni učesnici baraža igramo pred domaćim navijačima s prvakom Evrope. Teško je govoriti o željama u baražu. Bitno je da budemo na onom nivou koji smo imali tokom cijelih kvalifikacija i onda se nikoga ne trebamo bojati", optimista je Ibričić.

Na golu reprezentacije BiH u Talinu je debitovao golman Portsmuta Asmir Begović, koji je dobio posljednjih nekoliko minuta susreta umjesto Kenana Hasagića. Iako je na terenu proveo malo vremena između stativa Begović je doživio ovacije s tribina. U srijedu neće biti na raspolaganju selektoru Blaževiću od kojeg je dobio dozvolu se danas vrati u Englesku radi pregovora i najvjerovatnije potpisivanja ugovora za novi klub - Ipsvič Taun.

"Izuzetno se veselim što sam imao priliku debitovati. Bio je divan osjećaj i zahvalio bih se navijačima na velikoj podršci. Ova reprezentacija prošla je težak put do ovog uspjeha i drago mi je da sam i ja dio ovog tima", rekao je Begović.

Kapiten Emir Spahić i u Estoniji je bio glavni stub naše odbrane.

"Odradili smo veliki posao, ali nismo još stigli do cilja. Iako je i baraž uspjeh, naš konačni zadatak je plasman na SP. No, prije toga želimo da u srijedu na sličan način kao protiv Estonaca odradimo i poslasticu sa Španijom. Želimo priuštiti novu radost našim navijačima i čitavom bh. narodu. O protivniku u baražu ne razmišljam pretjerano. Svakoga ćemo respektovati, ali ćemo isto tako i svakoga namučiti", naglasio je Spahić.

Edin Džeko i u estonskoj prijestonici potvrdio je epitet jednog od najboljih napadača svijeta. Kod prvog pogotka za BiH proradila je veza iz Volfsburga. Ubacio je Misimović, a Džeko šutirao glavom i matirao golmana.

"Suvišan je svaki komentar nakon ovakve utakmice i plasmana u baraž. Odigrali smo odličnu utakmicu, nismo dopustili Estoncima da naprave niti jednu jedinu šansu. Odlično smo stajali kako nazad, tako i naprijed. Bili smo prava ekipa, svi za jednog, jedan za sve i to je uz našu odličnu publiku bilo presudno za ovjeru baraža. Navijači su nam izuzetno pomogli. Bili su naš 12. igrač i moramo im se revanširati dobrom partijom u srijedu protiv Španije. Biće to spektakl za cijelu državu, za navijače, za nas igrače i očekujem da će to biti prava fudbalska predstava na 'Bilinom polju'. U baražu bih volio izbjeći Francusku", rekao je Džeko.

Počast Vedranu Puljiću

Vedranu Puljiću, tragično nastradalom navijaču FK Sarajevo, odata je počast i na utakmici u Talinu. Susret je počeo uz minutu šutnje, a svi bh. igrači oko ruke su nosili crni flor. Takođe, bh. navijači, prema ranijem dogovoru, u tišini su promatrali prve 24 minute susreta, aludirajući na godine pokojnog Vedrana. Nakon toga zaorila se pjesma, koja nije stajala do posljednjeg sudijskog zvižduka.

Veliko interesovanje

Kao nikad ranije subotnja utakmica u Talinu izazvala je veliko interesovanje. Osim brojnih navijača u Estoniju su stigle i brojne ličnosti iz političkog i javnog života. U avionu sa reprezentacijom između ostalih bio je Mustafa Mujezinović, premijer Federacije BiH, te ministri Gavrilo Grahovac i Mujo Demir. Takođe, doputovali su i brojni advokati, slikari, estradni umjetnici. U Talinu je bio i nekadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić. Zanimljivo je, osim aviona sa igračima u petak je doputovao i avion sa navijačima. Brojni navijači došli su i autobousima iz BiH, ali i brodovima iz Skandinavije, te privatnim automobilima iz svih krajeva Evrope. Zato nije čudo da su bh. navijači bili brojniji od domaćina u Talinu.   

Opsadno stanje

Iako nije bilo većih incidenata uoči utakmice u subotu došlo je do manje međusobne tuče između bh. navijača. Navodno su u njoj učestvovali bh. navijači iz Švedske, na jednoj strani i iz BiH na drugoj. No, policija je bila u punoj pripravnosti bez obzira što su naši navijači, svojom brojnošću, napravili opsadno stanje u estonskoj prijestonici. Inače, utakmica Estonija - BiH bio je prvi sportski događaj visokog rizika, poslije utakmice Estonije i Rusije.

0          Estonija - BiH   2

Strijelci: 0:1 Džeko u 31, 0:2 Ibišević u 62. minuti. Stadion: "Le Cok arena" u Talinu. Gledalaca: 6.000. Sudija: Nikola Rizoli (Italija) 7. Žuti kartoni: Dmitrijev (Estonija), Ibričić (BiH).

ESTONIJA: Pareiko 5.5, Jager 5, Barengrub 5, Ran 5, Klavan 5, Puri 5, Vasiljev 5, Dmitrijev 5, Kruglov 5, Kink 5 (od 73. minute Purje -), Voskobojnikov 5 (od 59. minute Sag -). Selektor: Tarmo Rutli.

BOSNA I HERCEGOVINA: Hasagić - (od 90. Begović -), Spahić 9, Nadarević 9, Jahić 9, Salihović 9, Ibričić 9, Rahimić 9, Muratović 9 (od 84. minute Berberović -), Misimović 9, Ibišević 9, Džeko 9. Selektor: Miroslav Blažević.

Igrač utakmice: Zvjezdan Misimović (BiH) 9.

Grupa 5

Rezultati 9. kola: Estonija - BiH 0:2, Belgija - Turska 2:0, Armenija - Španija 1:2

1. Španija         9          9          0          0          23:3     27

2. BiH 9          6          1          2          23:8     19

3. Turska          9          3          3          3          11:10   12

4. Belgija          9          3          1          5          69:18   10

5. Estonija        9          1          2          6          7:24     5

6. Armenija      9          1          1          7          6:20     4

Parovi 10. kola (14. oktobra): BiH - Španija, Estonija - Belgija, Turska - Armenija. 

Čelnici N/FS BiH priželjkuju Grčku

Čelni ljudi Nogometnog/Fudabalskog saveza BiH u baražu priželjkuju Grčku. Članovi Predsjedništva i generalni sekretar mišljenja su da bi to bio protivnik po mjeri. Međutim, predsjednik Saveza Sulejman Čolaković, nakon utakmice u Talinu imao je i poruku za bh. političare.

"Po ko zna koji put pokazalo se da smo nezaustavljivi kada smo jedinstveni. Navijači iz cijelog svijeta došli su u Talin i pružili ogromnu podršku reprezentaciji i moram im čestitati na fer i korektnom navijanju. Pokazali smo kvalitet i vjerujem da ćemo vrlo brzo doći na mjesto na kojem su sada Španci. S Ćirom Blaževićem i uz puno jedinstvo i podršku navijača, ne postoji reprezentacija koju BiH ne može pobijediti. Napravili smo veliki posao i loptom ćemo natjerati i političare da naprave tekst himne, jer ne možemo na SP bez teksta himne", poručio je Čolaković.

Iljo Dominković, potpredsjednik N/FS BiH, baraž smatra velikim podvigom.

"Postigli smo veliki rezultat, ali koliko još zaista možemo napraviti, vidjeće se u narednim danima kada saznamo ime protivnika u baražu. Međutim, naša ekipa je snažna i jaka i sa selektorom Blaževićem može napraviti i taj posljednji korak koji vodi u Afriku. Ovo je već podvig, a vjerujem da će se dogoditi i čudo. Baraž je faktor sreće, ali u ovom trenutku mislim da bi nam najviše odgovarali Grci", rekao je Dominković.

Drugi potpredsjednik Bogdan Čeko uspjeh iz Talina ocijenio je kao najznačajniji događaj za našu zemlju.

"Ovo je najveća stvar koja se trenutno dešava BiH. Sretan sam, jer smo došli na vrh jednog brijega i treba još preskočiti baraž i napraviti taj veliki uspjeh. Kada je riječ o željama za baraž, volio bih da dobijemo što lakšeg protivnika, iako bismo sa atraktivnijim rivalom možda imali veliku korist s komercijalnog aspekta. Stoga nadam se da će sreća biti na našoj strani", istakao je Čeko.

Munib Ušanović, generalni sekretar, naglasio je da je u Estoniji pobijedilo jedinstvo, kako na tribinama, tako i na terenu.

"Samo zato što smo svi bili zajedno bilo je jednostavno doći do pobjede. Sada smo korak do Afrike, a koliko će biti lako ili teško napraviti još taj jedan korak, zavisiće od protivnika u baražu. Lično bih volio kada bi to bila Grčka, a nikako Ukrajina ili Francuska", dodao je Ušanović.

Veliko slavlje širom BiH

Pobjeda fudbalske reprezentacije BiH u Estoniji proizvela je veliko slavlje na ulicama širom zemlje. Do kasno u noć su ulicama gradova kružili auotomobili "naoružani" zastavama i sirenama. Jasno plasman u baraž za Svjetsko prvenstvo prvi put u istoriji našeg fudbala, zaista je proizveo pravu euforiju koja je trajala do kasno u noć.

Još jednom se pokazalo da je ljudima u BiH potrebno tako malo, pa da budu sretni, veseli i zadovoljni. Ovoga puta to zadovoljstvo podario im je Ćiro zajedno sa svojim "zmajevima".

Ulice Sarajeva, Tuzle, Zenice, Bihaća, Mostara, Bugojna, Gračanice i ostalih gradova bile su preplavljene zadovoljstvom i ponosom zbog trijumfa bh. fudbalera u Talinu. Zanimljivo u Brčkom je bilo dvostruko slavlje. Jedni su slavili plasman BiH u baraž, a drugi plasman našeg istočnog susjeda Srbije na SP u Južnoj Africi. No, ono što zvuči pomalo nevjerovatno, ali svakako i raduje je činjenica da na ulicama Brčkog nije zabilježen ni najmanji incident. Dakle, svako je slavio uspjeh svojih ljubimaca i gledao svoja posla.

U sarajevskom Domu mladih bila je organizovana "Fun zona". Na velikom video-platnu nekoliko hiljada Sarajlija pratilo je utakmicu, koja će ući u istoriju našeg fudbala. Zastave, šalovi, dresovi, pjesma i slavlje prolamali su se u Domu mladih. Već prvi gol donio je radost prepunoj sali, a kada je Vedad Ibišević zabio za 2:0, niko nije mogao sakriti oduševljenje osiguranim plasmanom u baražu.

Sve u svemu iza Bosne i Hercegovine i njenih građada je luda noć, u kojoj se slavilo, pilo, pjevalo i veselilo...

D.M.-N.T.

Šuker: Nadam se sreći u žrijebu

Čestitam reprezentaciji Bosne i Hercegovine i mom prijatelju Miroslavu - Ćiri Blaževiću na velikom uspjehu i osvojenom prvom mjestu koje ih vodi u plej-of. Nadam se da će imati sreće pri žrijebu, rekao je Davor Šuker, proslavljeni nekadašnji reprezentativac Hrvatske.

Šuker je u Talinu boravio na poziv selektora Blaževića, a bh. tim bodrio je i u utakmici prvog kola na gostovanju u Španiji.

"Blažević me zamolio da dođem i drago mi je što sam imao priliku gledati bh. tim. Ekipa zaista odlično stoji na terenu. Ima nekoliko superkvalitetnih igrača i strašno ubojit napad. Mislim da su i odbrana i napad odlično složeni i ovaj tim ima veliku perspektivu. Naravno, ovo je prvi put da se BiH kvalifikuje u plej-of. Treba sačekati i vidjeti sta će se dešavati u budućnosti. Najbitnije je da je postavljen pravi kamen temeljac ovoj reprezentaciji, u što ja nisam ni sumnjao da će poći za rukom selektoru Blaževiću", priča Šuker.

Žrijeb 19. oktobra

Žrijeb parova baraža evropskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici 2010. godine održaće se 19. oktobra u Cirihu, sjedištu FIFA. Osim BiH, kolo prije kraja kvalifikacija, osigurali su još Francuska, Republika Irska i Rusija. Posljednje kolo će donijeti odluku hoće li u baraž Grčka ili Švajcarska, Ukrajina ili Hrvatska, potom Slovenija, Slovačka ili Češka Republika, te Portugal ili Švedska.    

Plasman na Mundijal u Africi iz Evrope su već osigurale Danska, Engleska, Njemačka, Italija, Holandija, Srbija i Španija.

Terim podnio ostavku

Fatih Terim, selektor fudbalske reprezentacije Turske, nakon neuspjeha njegovog tima u kvalifikacionoj Grupi 5 odlučio je da podnese ostavku. Nakon polufinala Evropskog prvenstva svakako da je treće mjesto u grupi, iza BiH, neuspjeh za Turke. "Imperator" je najavio da će susret protiv Armenije u srijedu biti njegov posljednji na klupi Turske. U subotu uvečer Turska je u Belgiji poražena od domaćina sa 0:2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije