Fudbal

Golgeteru Zrinjskog cijena skočila za 350.000 evra

Golgeteru Zrinjskog cijena skočila za 350.000 evra
Foto: NK Zrinjski | Golgeteru Zrinjskog cijena skočila za 350.000 evra

Bez dileme, prvo ime prvog dijela M:tel Premijer lige BiH je napadač Zrinjskog Nemanja Bilbija, a to se može vidjeti i na njegovoj vrijednosti, jer je u odnosu na početak sezone njegova "cijena" sada veća za 350.000 evra.

Specijalizovani fudbalski sajt Transfermarkt.de ažurirao je vrijednosti fudbalera koji se takmiče u Premijer ligi BiH i najveći skok napravio je Bilbija.

Pred početak sezone njegova cijena bila je 450.000 evra, a sada je 800.000 evropskih novčanica. Biblija je jedan od najzaslužnijih za to što su "plemići" tako dominantno osvojili titulu jesenjeg prvaka. U 19 utakmica u prvenstvu postigao je 17 pogodaka i tome dodao četiri asistencije.

Trenutno je na koti od 107 pogodaka u bh. eliti i vjerovatno je samo pitanje kada će sa vrha liste najboljih strijelaca skinuti legendarnog Vagnera Santosa Laga, koji je mreže u prvenstvu BiH tresao 125 puta. Bilbija rekord vjerovatno neće srušiti ove sezone, ali ako i sljedeće bude igrao u BiH, to bi trebalo da postane realnost.

Vratimo se temi. Bilbija igra u životnoj formi i sve to je prepoznao Transfermarkt.de, koji je njegovu vrijednost podigao za 350.000 evra. Ovih 800.000 evra nije rekord njegove karijere pošto je u januaru 2017. i februaru 2019. njegova vrijednost na fudbalskom tržištu bila 850.000 evra. Ukoliko nastavi da igra ovako, na novom ažuriranju cijena bi mogao i ovo da preskoči.

Identičan skok od 350.000 evra imala su još dva igrača Zrinjskog, i to Ivan Bašić i Igor Savić, i obojica u ovom trenutku vrijede po 550.000 evra. Radi se o mladim igračima koji će sigurno još da napreduju. Bašić ima 19 godina, dok je Savić nedavno napunio 21 godinu i na njihovim prodajama Zrinjski bi mogao dobro da zaradi u narednom periodu. Ako govorimo o rastu, moramo pričati i o padu vrijednosti. Najveći gubitnik je fudbaler Sarajeva Andrej Đokanović, koji je pred početak sezone vrijedio 1,5 miliona evra, a sada je njegova vrijednost za 500.000 evra manja. Odmah iza njega je njegov saigrač Matijas Fanimo, koji sada vrijedi 300.000 evra, a prije samo nekoliko mjeseci njegova cijena na tržištu bila je 700.000 evra. Među "gubitnicima" su napadač Borca Jovo Lukić i fudbaler Veleža Samir Zeljković, koji su sada jeftiniji za 200.000 evra. Trenutno ukupna vrijednost svih fudalera u M:tel Premijer ligi je 45,8 miliona evra, što je, recimo, više nego duplo manje nego vrijednost fudbalera Dinama iz Zagreba, koji su najskuplji tim regiona sa vrijednošću od skoro 110 miliona evra.

Najskuplji igrač Premijer lige je pomenuti Đokanović i jedini je koji je dostigao famoznu cifru od milion evra. Iza njega sada je Bilbija (800.000), te ofanzivac Borca Goran Zakarić, koji vrijedi 600.000 evra i uskoro mu ističe ugovor sa Banjalučanima.

Ide u Katar? Sjajna polusezona u dresu Zrinjskog bi Nemanji Bilbiji mogla da donese inostrani angažman. Pojedini mediji u BiH prenose da bi karijeru mogao da nastavi u Kataru. Kada su u pitanju angažmani van BiH, Bilbija je igrao za Vojvodinu, Split i korejski Gangvon.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije