Fudbal

Gospodin "najteže gostovanje" odlazi u zasluženu penziju

Gospodin "najteže gostovanje" odlazi u zasluženu penziju
Foto: Twitter / Printscreen | Gospodin "najteže gostovanje" odlazi u zasluženu penziju

Bivši trener Stouka, Kristal Palasa i Vest Broma i mnogih drugih engleskih klubova, engleski stručnjak i od milja često među kolegama nazivan "Najteže gostovanje", Toni Pjulis najavio je odlazak u zasluženu trenersku penziju.

Posljednji posao ovog 65-godišnjaka u Šefild Venzdeju 2020. trajao je samo 10 utakmica i od tada nije bio nigdje na trenerskoj klupi.

Pjulis je odustao od te najave dok je gostovao u emisiji "Sky Sports News" o danu prelaznog roka, rekavši da želi provoditi više vremena sa svojom porodicom i igrajući golf.

"Sada imam 65 godina. Imao sam jako dobre rezultate u tome, menadžment me do sada već nadmašio. Rado pomažem ljudima, vrlo rado mogu tu i tamo dati malo savjeta," rekao je Pjulis.

Englez je potom dodao:

"Uvijek sam bio u Bornmutu. Imam troje divne djece i nikada nisam provodio dovoljno vremena s njima, ali sada imam sedmero unučadi. Lijepo je vidjeti ih i moći izaći van i gledati dječake kako igraju fudbal, a imamo dvojicu u Americi i posjećujemo ih što je više moguće."

Toni je prešao u Gilingam 1995. godine, pretvorivši klub četvrte lige sa samog dna lige u tim koji je osvojio promociju u svojoj prvoj sezoni.

Pjulis je zamalo odveo "Gillse" u ono što je tada bila Prva divizija (sada Čempionšip), ali su kasno ispustili dva gola prednosti da bi izgubili na jedanaesterce od Mancčester Sitija u finalu doigravanja, što je rezultiralo njegovim otkazom.

Kratki periodi s Bristol Sitijem i Portsmutom doveli su Pjulisa u Stouk Siti po prvi put, pomažući im da izbjegnu ispadanje posljednjeg dana sezone 2002/03.

Velšanin je prešao u Plimut, ali se vratio u Stouk u ljeto 2006. i odveo ih u najbolju ligu prvi put nakon 23 godine, 2008.

Mnogi treneri širom Engleske upravo su Pjulisa navodili kao trenera koji označava najteže gostovanje u ligi. Nemalo puta je Tonijev tim igrao "mesarski" fudbal (naročito je to bilo izraženo sa Stoukom) i zbog toga ostale ekipe nisu rado išle "Potersima" na gostovanja.

Zadržao ih je u Premijer ligi uprkos samo ograničenom budžetu za rad i konsolidovao je "Poterse" kao snažnu ekipu kojaje uvijek sigurno boravila na sredini tabele.

Njegov posljednji posao u menadžmentu bio je u Šefild Venzdeju, gdje je ponovno zamijenio Gerija Monka. Ali, dobio je otkaz nakon što je ostvario samo jednu pobjedu u 10 utakmica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije