Fudbal

Haos u Marselju: Kad tribina vodi klub

Haos u Marselju: Kad tribina vodi klub
Foto: X.COM/FC OM | Haos u Marselju: Kad tribina vodi klub

Francuski prvoligaš Olimpik Marselj ostao je bez stručnog štaba, ali i bez kompletnog klupskog menadžmenta, jer su odnosi sa najzagriženijim navijačima na izmaku kontrole.

Prvo je otkaz dao španski trener Marselino Garsija Toral, a nedugo zatim za njim su kofere spakovali i predsjednik kluba Pablo Longorija, sportski direktor Havijer Ribalta, finansijski direktor Stefan Tezje i izvršni direktor Pedri Iriondo.

Ovo se desilo nakon sastanka sa predstavnicima navijača, koji su im više nego jasno poručili da u Olimpiku više nemaju šta da traže. Dobili su rok od nekoliko utakmica prije nego što moraju da napuste klub.

"Olimpik Marselj smatra da događaji sa sastanka od 18. septembra jednostavno ne dozvoljavaju Marselinu i njegovom stručnom štabu da obavljaju zadatke za koje su angažovani u dobrim uslovima", šturo je saopštenje Olimpika.

Marselino je Olimpik ove sezone vodio u pet domaćih i dvije evropske utakmice. U Ligi 1 su trenutno četvrtoplasirani sa dvije pobjede i tri remija. Što se tiče Evrope, Panatinaikos ih je izbacio iz kvalifikacija za Ligu šampiona, pa su sinoć protiv Ajaksa igrali prvi meč grupne faze Lige Evrope.

Za navijače su ovi rezultati nedopustivi, ne sviđa im se ni kako je selektovan tim, ni kako igraju, pa su sa upozorenja prešli na prijetnje smrću.

"Vidjećete vas četvorica (Longorija, Ribalta, Tezje i Iriondo) i vaš niželigaški trener (Marselino) šta će vam se desiti ako ne odete iz kluba. Pakujte se, ne želimo više da vas vidimo. Ne testirajte naše strpljenje", više je nego jasna poruka navijača Olimpika, koji se u ovom klubu već godinama za sve pitaju.

Na njihovom čelu je Rašid Zerual, koji ima dosije u policiji. Nekoliko puta je bio u zatvoru, a prvo što oni koji sjede u klupskim strukturama moraju da nauče je kako da izađu na kraj sa njim.

A izlazili su tako što su mu obezbjeđivali najbolja mjesta na tribinama, tj. određeni broj ulaznica sa kojima je radio šta je htio, a imao je i razne druge pogodnosti.

Kada stvari nisu tako funkcionisale, slijedile su "sankcije", kao onaj upad 2021. u trening kamp koji su demolirali. U takvim uslovima, u kojima tribina vodi klub, izuzetno je teško raditi, što je na svojoj koži osjetio Igor Tudor, koji je na "Velodromu" proveo godinu dana.

Kada je otišao, rekao je "da odlazi iz ličnih i profesionalnih razloga i da nije ljut ni na koga".

Razlog odlaska Marselina, koji je izdržao godinu i po, ali i pomenute četvorke iz uprave, više je nego očigledan, a sada je na američkom biznismenu i vlasniku Olimpika Frenku Mekortu da za kratko vrijeme pronađe adekvatne zamjene. Kao mogući trener spominje se legendarni Žan-Pjer Papen, a Mekort, kako prenose francuski mediji, ne želi ni da čuje za ostavku menadžmenta.

Vrijeme će pokazati čija je zadnja u jedinom francuskom klubu koji je bio klupski prvak Evrope, vlasnika ili navijača.   S obzirom na njihove brojne incidente, ne bi trebalo da bude iznenađenje da Mekort ipak potraži druge ljude ili možda i on jednostavno digne ruke i prepusti ga "stručnjacima" sa tribina.

Crna zvijer jača i od Dešampa

Ime Rašida Zeruala (52) znaju svi oni koji navijaju za Olimpik Marselj. On je lider grupe "South Winners 87", koja predstavlja navijačko jezgro simpatizera ovog kluba.

Oni su na vrhu navijačkog organizacionog lanca Olimpika, a već odavno nisu samo oni koji bodre fudbalere, već su uspjeli da se izbore za ključnu ulogu u upravljačkoj strukturi kluba sa "Velodroma". Oni su i glavni uzročnici posljednjih tenzija, ali i skoro svih prethodnih u klubu i oko njega. Iako je bolestan i hoda uz pomoć štaka, Zerual ne odstupa ni milimetar.

"Ja sam crna zvijer. Pokušavaju da nas natjeraju da odustanemo", kaže Zerual. Slavni Didije Dešamp je 2012. takođe napustio trenersku klupu, a i tu je svoje prste imao vođa ultraša.

"Nisam htio da dozvolim da mali patuljak, mali napoleonac, glasno viče da će mi ljudi u mom gradu odsjeći glavu. Našao sam ga u restoranu, dao sam mu savjet da napusti Olimpik", prenose francuski mediji njegove riječi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije