Fudbal

Hrvati u narednoj sezoni uvode VAR

Hrvati u narednoj sezoni uvode VAR
Foto: Ilustracija | Hrvati u narednoj sezoni uvode VAR

Čelnici Nogometnog saveza Hrvatske (HNS) na sjednici koja je zakazana za 17. januar najvjerovatnije će donijeti odluku o uvođenju VAR tehnologije u HNL.

Očekuje se da će na pomenutu sjednicu doći delegacije FIFA i IFAB, tijela koje je zaduženo za određivanje pravila u fudbalu.

Tada bi HNS trebalo da dobije odobrenje da pokrene proceduru za uvođenje VAR-a čiji troškovi iznose između milion i milion i po dolara.

Čelnici Saveza u Zagrenu su aplicirali program "FIFA Forward" koji bi pokrio 80 odsto troškova, dok bi ostatak bio namiren iz kase HNS-a.

Izvjesno je da će uvođenje ove popularne tehnologije, koja je uveliko primjenjuje u pojedinim evropskim ligama poput Španije i Italije, zahtijevati određeno angažovanje i samih klubova od kojih će se zahtijevati jedino da omoguće prostorije za VAR studio.

Klubovi će morati da paze i na bezbjednost, jer se u nekim zemljama dešavalo da huligani napadnu sudije koje su u VAR studiju, a čije su prostorije bile u blizini tribina.

Tako će i sami stadioni morati da dobiju licencu za VAR koju dodjeljuje FIFA, a potrebna je i saglasnost svih klubova kako bi se VAR tehnologija uvela u sistem takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije