Fudbal

Hrvatska će tražiti izručenje Mamića

Hrvatska će tražiti izručenje Mamića
Foto: Ilustracija | Hrvatska će tražiti izručenje Mamića

ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske uputiće Bosni i Hercegovini molbu za izručenje bivšeg direktora GNK Dinama Zdravka Mamića nakon što im osječki Županijski sud dostavi potrebnu dokumentaciju, najavio je hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Optužno vijeće osječkog Županijskog suda u utorak je potvrdilo drugu Uskokovu optužnicu protiv Mamića i još šestorice optuženih te najavilo traženje Mamićeva izručenja iz BiH.

Upitan kakva je daljnja procedura Bošnjaković je novinarima odgovorio da Ministarstvo pravosuđa prvo mora da dobije zahtjev za izručenje i dokumentaciju od suda u Osijeku, a nakon toga će uputiti molbu BiH za Mamićevo izručenje.

"Nakon toga je stvar na tijelima BiH. Njhov sud odlučuje jesu li ispunjeni formalni uvjeti za izručenje", rekao je Bošnjaković napomenuvši da ododluci suda zavisi daljnja procedura, a konačnu odluku donosi ministar pravde BiH.

Na pitanje da li sada postoje uslovi za izručenje u okviru sporazuma koji je Hrvatska potpisala s BiH, Bošnjaković je odgovorio da će se sve vidjeti kada ministarstvo dobije dokumentaciju i pokrene proceduru, javila je Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije