Fudbal

Hrvatska savladala Rusiju 1:0 i direktno se plasirala na Mundijal

Hrvatska savladala Rusiju 1:0 i direktno se plasirala na Mundijal
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell | Hrvatska savladala Rusiju 1:0 i direktno se plasirala na Mundijal

Fudbalska reprezentacija Hrvatske plasirala se na Svjetsko prvestvo u Kataru naredne godine nakon što je u nedjelju u posljednjem kolu Grupe H kvalifikacija porazila Rusiju.

Hrvatska savladala Rusiju 1:0 i tako se direktno plasirala na Mundijal

Fudbalska reprezentacija Hrvatske plasirala se na Svjetsko prvestvo u Kataru naredne godine nakon što je u nedjelju u posljednjem kolu Grupe H kvalifikacija porazila Rusiju.

"Vatreni" su slavljem na kišnom "Poljudu" u Splitu slavili sa 1:0 i izvadili direktnu vizu za Mundijal dok Rusima ostaje da kroz baraž izbore za planetarnu smotru fudbala. Iako se kvalifikacije za Katar završavaju u utorak, već sada je poznato da tamo osim Hrvatske idu i Francuska, Belgija, Danska, Škotska i Njemačka.

Hrvatska je inače, u nedjelju autogolom Fedora Kudrijašova u 81. minutu pobijedila Rusiju koja se grčevito branila cijelu utakmicu.

Hrvati su dominirali u prvom poluvremenu – Rusi su imali 28% posjed lopte u prvih 45 minuta i nisu imali nijedan šut ka golu. Agresivno je krenuo domaćin, nošen sjajnom atmosferom u Splitu i odmah su stvorili nekoliko dobrih prilika. Pokušao je prvo Ivan Perišić u šestom minutu poslije sjajnog driblinga, ali je to lako odbranio golman Matvej Safonov, a onda se istakao i u devetom minutu.

Josip Juranović je uputio savršen centaršut na deset metara od gola, Andrej Kramarić je ostao usamljen i gađao glavom, ali direktno po sredini gola u Safonova.

U nastavku ista slika, Hrvati su napadali a Rusi su se sa svim igračima branili iza lopte i čekali kontre. Rusi su se zabunkerisali i nekako preživjeli sve te napade na terenu kojeg je cjelodnevna kiša toliko natopila da se lopta se zaustavljala a igrači su se teško kretali. Poklekli su gosti tek u 81. minutu. Poslije centaršuta sa lijeve strane, Kudrijašov se spetljao u petercu, lopta ga je pogodila u nogu i ušla u gol. Pokušali su nešto da urade do kraja ali nisu uspjeli pa će kao drugoplasirani u doigravanje.

"Vatrenima" će ovo biti peti nastup na Mundijalima u fudbalu a svakako najveći uspjeh su ostvarili prije tri godine kada su u Rusiji osvojili drugo mjesto.

U "manje važnim" duelima posljednjeg kola Grupe H pobjede su ostvarili i Slovačka i Slovenija. Slovaci su nemoćnu Maltu deklasirali rezultatom 6:0, a Slovenija je u Ljubljani savladala Kipar. Bilo je sa 2:1.

Grupa H

1. Hrvatska         10           7              2              1              21:4        23

2. Rusija               10           7              1              2              19:6        22

3. Slovačka          10           3              5              2              17:10     14

4. Slovenija         10           4              2              4              13:12     14

5. Cipar 10           1              2              7              4:2          15

6. Malta               10           1              2              7              9:30        5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije