Fudbal

I arhitekte se uključile u proračune da li je Boaći postigao gol

I arhitekte se uključile u proračune da li je Boaći postigao gol
Foto: Screenshot | I arhitekte se uključile u proračune da li je Boaći postigao gol

Cijela srpska sportska javnost već danima debatuje da li je Ričmond Boaći postigao gol u derbiju ili ne. Priključili su se iz stručnjaci i oblasti arhitekture.

Partizanu se javio arhitekta Zoran Veljović koji je na osnovu nacrtne geometrije izračunao da gol koji su sudije na čelu sa Danilom Grujićem priznale nije bio regularan.

Veljović je u dopisu klubu iz Humske naveo da je samo jednom u životu prisustvovao fudbalskoj utakmici, kada je vodio rođaka i dosađivao se, ali je ponudio svoju stručnu analizu sporne situacije koja je odlučila 158. "vječiti" derbi.

"Ovdje sam dobio elemente koje kasnije koristim u analizama. Dobio sam horizont, mjesto kamere i ugao kamere u odnosu na stativu. Ugao kamere se poklapa sa linijom kaznenog prostora i tačkom ivice terena što sam poslije pokazao u ortogonalnoj projekciji u odnosu na teren. Na osnovu dimenzija stadiona dobio sam tačan ugao kamere na terenu", rekao je arhitekta i dodao:

"Iz relativnog odnosa parametara sa fotografije dobio sam stvarne odnose dimenzija na terenu, što je važno naročito da sam dobio dimenzije po dvema osama, što sam kasnije u ortogonalnoj projekciji koristio za stvarne podatke na terenu. Ortogonalno dobio sam ugao kamere na terenu. Koristio sam dimenzije stadiona. Detalj, položaj lopte i stative. Jasno se vidi da lopta nije prošla gol-liniju".

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije