Fudbal

Interov napadač plaćaće obroke siromašnoj djevojčici

Interov napadač plaćaće obroke siromašnoj djevojčici
Foto: Instagram | Interov napadač plaćaće obroke siromašnoj djevojčici

U osnovnoj školi nedaleko od Verone jedna djevojčica iz siromašne porodice migranata za ručak je dobila krekere i malo tune, dok su druga djeca jela tjesteninu.

To je rastužilo djevojčicu koja se rasplakala u kantini. Gradonačelnik Minerbe Andrea Đirardi kazao je kako roditelji te djevojčice ne mogu platiti obrok u školskoj kantini i da onda ne bi bilo pravedno prema roditeljima ostale djece.

Skandalozna izjava odjeknula je u italijansku javnosti, a prvi je reagovao Interov krilni napadač Antonio Kandreva (32).

Italijanski reprezentativac odlučio je djevojčici plaćati svakodnevni obrok u školskoj kantini.

"Spreman sam pomoći roditeljima djevojčice i plaćati njezine obroke u školskoj kantini", istakao je Antonio Kandreva i tako odgovorio gradonačelniku Minerbe.

Slučaj je podijelio Italiju, a prednjače političari anti-imigrantske i populističke Lige, koja Italijom vlada s anti-establišmentskim pokretom Pet zvijezda. Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini najpoznatiji je član Lige, a u istoj stranci je i gradonačelnik Minerbe Andrea Đirardi.

Italijanska javnost osudila je Đirardijevu izjavu "o krekerima i tuni" i mnogi je smatraju diskriminirajućom i ponižavajućom za dijete siromašnih roditelja. Priča se proširila društvenim mrežama i otkriveno je da još ima djece iz izbjegličkih porodica koja su izložena sličnom tretmanu.

No ima slučajeva gdje se učitelji odriču svog obroka u korist djece čiji roditelji ne mogu platiti školsku kantinu, piše dnevnik La Republica.

(vecernji.hr)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije