Fudbal

Isplivao krunski dokaz da je Abidal dobio jetru sa crnog tržišta

Isplivao krunski dokaz da je Abidal dobio jetru sa crnog tržišta
Foto: N.N. | Isplivao krunski dokaz da je Abidal dobio jetru sa crnog tržišta

Nekadašnji francuski fudbaler Erik Abidal (40) ponovo je u žiži zbog operacije iz 2012. godine, kada mu je izvršena transplantacija jetre i spašen život. Sedam godina kasnije, Španski sud, koji je u međuvremenu pokrenuo istragu, došao je do novih važnih saznanja o porijeklu jetre koja je donirana Abidalu.

Isprva, vjerovalo se, na osnovu tadašnjih izjava čelnika kluba i informacija, da je Abidalov rođak Džerard Armand donor organa, međutim, nakon niza istražnih radnji, sumnja se da je jetra stigla sa crnog tržišta organa, a španski mediji prenose da sud, i to već izvjesno vrijeme, ima ključni dokaz ove tvrdnje: razgovor bivšeg predsjednika Barse Sandra Rosela i jednog od njegovih bliskih saradnika u to vrijeme.

Sud je prošle godine došao do tog, možda i krunskog dokaza da se rasvjetli ovaj slučaj, a mediji u Španiji su tek nedavno došli do te informacije.

"Kupili smo mu nelegalnu jetru. Rekli smo da je donirao rođak! Od rođaka je!", rekao je tada Roselu pomoćnik čiji se identitet, zasad, drži u tajnosti.

Prva saslušanja povodom ovog slučaja počela su baš tada, 2018. godine, a krajem protekle nedjelje kao jedan od najvažnijih svjedoka saslušan je pomenuti Abidalov rođak Armand, kome je, po nalogu Suda, urađen DNK test od strane doktora za forenziku.

Sudija Ortega naložila je i da se Armandu uradi i pregled magnetnom rezonancom, što bi trebalo da otkloni neke dileme.

Sud takođe pokušava da sazna istinu o finansijskoj kompenzaciji za Abidalovog rođaka, što je takođe predmet istrage.

"Ljudi misle da sam dobio milone dolara, ali to je neistina, kompletna neistina! Odgovoriću na sva pitanja, nemam šta da krijem. Želim samo da me ostave na miru", izjavio je prije nekoliko mjeseci Džerard Armand govoreći na temu Abidalove jetre.

Španska nacionalna oragnizacija za transplantaciju organa je saopštila tada da je istraga u kojoj su sarađivali sa bolnicom i Katalonskom oragnizacijom za transpalntaciju organa, pokazala da je donacija organa bila u skladu sa sadašnjim zakonom i zvaničnim pravilima klinike.

Podsjetimo, Erik Abidal je 2014. godine završio svoju igračku karijeru u dresu Olimpijakosa iz Pireja, za koji je odigrao samo 9 utakmica u svim takmičenjima.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije