Fudbal

Pratite nas na Google news

Istraga Maradonine Smrti: "Na drugom mjestu ne bi umro"

Istraga Maradonine Smrti: "Na drugom mjestu ne bi umro"
Foto: Tanjug/AP | Istraga Maradonine Smrti: "Na drugom mjestu ne bi umro"
N.N.

Dok svi čekaju ishod toksikoloških testova, koji će biti provedeni u toku dana, istraga o smrti Dijega Maradone je usredotočena na kuću u kojoj je proveo posljednje dane svog života, a istražni izvori otkrili su argentinskom listu Olé "uznemirujuću" sliku.

Prvi prikupljeni dokazi, do sada uzeti nalazi i svjedočenja ukazuju na to da je situacija riješena na katastrofalan način, u totalnom haosu.

Rodolfo Bake, advokat medicinske sestre Dahiane Madrid, otvoreno optužuje da "u bilo kojem drugom domu Maradona ne bi umro", dodajući da nije pretjerano reći da su ga pustili da umre.

Priča i opis vile u San Andresu, unajmljene posebno za njegu Maradone u procesu rehabilitacije nakon operacije mozga, pojačava sumnju da iza tragičnog događaja u srijedu, 25. novembra, stoji ozbiljan nemar.

Uslovi u kojima je Pibe de Oro bio prisiljen da živi svoje posljednje dane bili su jednostavno nespojivi sa složenom kliničkom slikom i patologijom.

Jedna od tri medicinske sestre zadužene za pružanje zdravstvene zaštite legendarnom fudbaleru otkrila je detalje o uslovima gdje je Maradona bio smješten, na osnovu čega Bake tvrdi da Diego nije imao adekvatan tretman.

"Maradona je bio nasumično smješten u improvizovanoj sobi pored kuhinje. Tu su bili madrac, televizor i hemijski WC. Da bi se zatamnili prozori, postavljene su jednostavne roletne da blokiraju svjetlost. To su stvari u koje ne biste vjerovali, a osoba u Maradoninom stanju nije mogla biti izliječena u takvim uslovima. Pitam se zašto je to postavljeno tamo, kad je osoba sa takvim finansijskim mogućnostima mogla sebi priuštiti najnaprednije sadržaje i kuću sa svom potrebnom udobnošću", izjavio je Bake, otrivši nove šokantne detalje:

"Nije imao specijalističku pomoć, nije bilo rezervoara za kiseonik, nedostajao je jednostavni defibrilator i spavao je pored hemijskog WC-a. Apsurdno je. Nije bilo čak ni ambulante koja je bila postavljena ispred kapija za bilo kakvu potrebu. Istina je, da na bilo kojem drugom mjestu i sa bilo kojom drugom osobom pored njega, Maradona ne bi umro. Svako bi ga odveo na preglede nakon pada i udarca glavom. Svako bi ga odveo da istraži zabilježene probleme s tahikardijom. Svako bi se pobrinuo da mu da lijekove neophodne srčanom bolesniku kakav je bio. To je jednostavno apsurdno".

U potvrdi o otpustu iz klinike Olivos koju su potpisali neurohirurg Leopoldo Luke, psihijatar Agustina Kosačov i Maradonine (Dalma, Đanina i Jana), navodi se da "porodica odbija smještaj pacijenta u specijalizovanu kliniku za rehabilitaciju, prema preporuci medicinskog osoblja".

Izbor mjesta za kućnu hospitalizaciju, sa nizom izričito naznačenih i tačno zanemarenih zahtjeva, pao je na kćeri (koje žive u blizini), a intimni krug Maradoninih prijatelja s doktorom Lukeom na čelu optužen je za nemar.

Nakon pretresa u kućama Leopolda Lukea, pravosuđe je naložilo iste mjere za psihijatra Agustinu Kosačov, koja još nije formalno optužena, ali je sada i formalno upisana u registar osumnjičenih.

Budući da je sumnja da je Maradona žrtva ozbiljnog nemara sada gotovo izvjesna, u narednim danima će se vjerovatno pokušati identifikovati svi odgovorni.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije