Fudbal

Pratite nas na Google news

Istraživanje: Fudbalski TV komentatori imaju rasne predrasude

Istraživanje: Fudbalski TV komentatori imaju rasne predrasude
Foto: runrepeat.com | Istraživanje: Fudbalski TV komentatori imaju rasne predrasude
Tanjug

Studija danske istraživačke organizacije "RunRepeat", koja je sporvedena u saradnji sa engleskim Udruženjem profesionalnih fudbalera (PFA), pokazuje da postoje očigledne predrasude u načinu na koji se fudbalski TV komentatori odnose prema igračima različitih boja kože.

Analizirano je više od 2.000 izjava TV komentatora na 80 utakmica engleske Premijer lige, španske La Lige, italijanske Serije A i francuske Lige 1.

Studijom su obuhvaćene i analizirane izjave komentatora koji govore na engleskom jeziku i koji rade za medije iz Velike Britanije, SAD i Kanade, a komentarisali su 643 igrača raznih tonova kože.

Prema listu "The Guardian", analizirani su Sky Sports, BT Sport, FreeSports, beIN Sports, TSN, NBCSN i ESPN.

Rezultati otkrivaju predrasude komentatora koji su igrače sa svjetlijim tonovima kože pohvalili kao inteligentnije, kvalitetnije i boljih radnih navika od igrača s tamnijim tonovima kože, dok se tamnoputi igrači svode na svoje fizičke i atletske sposobnosti.

Studija je otkrila da su razlike u izjavama "najistaknutije kada komentatori raspravljaju o fizičkim karakteristikama ili atletskim sposobnostima - brzini i snazi".

Kada su komentarisali inteligenciju, 62.6 odsto pohvala bilo je usmjereno na igrače sa svjetlijom kožom, dok je 63.3 odsto kritika upućeno igračima sa tamnom.

Kada se govori o radnoj etici, 60.4 dosto pohvalnih komentarima bilo je upućeno na račun igrača sa svjetlijom kožom, dok su komentatori kada se govorilo o moći 6,6 puta češće govorili o tamnoputim igračima.

"Da bismo riješili stvarni uticaj strukturalnog rasizma, moramo priznati i rješavati rasne predrasude. Ova studija pokazuje očitu pristranost u načinu na koji opisujemo atribute fudbalera na temelju njihove boje kože. Komentatori pomažu u oblikovanju percepcije svakog igrača, produbljujući sve rasne predrasude koje gledalac već ima. Važno je da se razmotri koliko mogu biti dalekosežne te percepcije i na koji način utiču na fudbalere čak i kad završe igračku karijeru", rekao je Džejson Li, izvršni direktor službe za jednakost PFA.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije